Шокиращо разкритие! Какви пари правим от Украйна

Свързани с продажбата на оръжие

Шокиращо разкритие! Какви пари правим от Украйна | StandartNews.com

Българската оръжейна индустрия реализира рекордни печалби

България се превърна в ключов спасителен пояс за Украйна, действайки като оръжейна "кошница" в контекста на конфликта с Русия.

Отбранителните компании на страната поеха безпрецедентна роля, като работят денонощно, за да снабдяват Киев с така необходимите му боеприпаси от съветски тип във войната с окупаторите, пише нидерландското специализирано издание Oryx*, предаде OFFnews.bg.

Парадоксално е, че дори когато българските заводи работят неуморно в помощ на Украйна, страната е изправена пред вътрешно противоречие. Приписването на вина на Киев за руското нахлуване от страна на проруския президент и яростното му противопоставяне на непрякото участие на България във войната рязко контрастира с целите на проукраинския министър на отбраната да увеличи помощта на страната си за Киев.

Изглежда, че между противоположните лагери в ръководството на България е постигнато средно положение. 

Приходите, генерирани от тези транзакции, са жизненоважни за изпитващата недостиг на парични средства държава, като на практика превръщат ситуацията в симбиотично споразумение, при което България подпомага Украйна, като същевременно укрепва собствената си икономическа стабилност.

Въпреки че президентът на България категорично се противопоставя на предоставянето на оръжие на Украйна, страната дискретно увеличава доставките. Свидетелство за това е неотдавнашният ангажимент за доставка на Украйна на 100 БТР-60ПБ. Освен простото повишаване на отбранителните способности на Украйна, тези усилия са подкрепени от стратегическа цел: България се стреми да си осигури достъп до американско оръжие в замяна.

След като пропусна да участва в германската програма Ringtausch, България вижда възможност да си осигури американски оръжейни системи чрез подобно споразумение. Предлагайки на Украйна военни активи, много от които са от съветската епоха, в замяна на излишни американски оръжия, България би могла да насърчи потенциален сценарий, от който да спечелят всички заинтересовани страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай