Шивиков влиза в битката за кмет

Шивиков влиза в битката за кмет | StandartNews.com

Инициативен комитет издига генерала за управник на Карлово

Генерал Димитър Шивиков влиза в битката за кмет на 25 октомври. Шефът на 61-а Стрямска механизирана бригада в Карлово ще се бори за управник на града, съобщи "Блиц". Кандидатурата на висшия военен ще бъде издигната от инициативен комитет и до дни генералът ще излезе като независим кандидат.

Близки до Шивиков твърдят, че при евентуален балотаж той щял да призове избирателите си да гласуват за сегашния кмет на Карлово Емил Кабаиванов. Прокуратурата привлече Димитър Шивиков като обвиняем за злоупотреба със служебно положение, защото войници ремонтирали апартамента му. По-късно стана ясно, че един от военните е кум на Шивиков, а другите му били приятели. Ремонтът се извършвал в неработно време. След като бе обвинен, достъпът до класифицирана информация на генерала бе отнет, а той подаде рапорт за напускане на армията. Преди седмица стана ясно, че Конституционният съд е образувал дело по искане на президента Росен Плевнелиев за казуса "Шивиков". То е по повод два текста в Закона за класифицираната информация и в Закона за отбраната и Въоръжените сили.

Именно заради тези две разпоредби военни на висши длъжности, които се разследват за евентуални престъпления, нямат достъп до класифицирана информация и не могат да си вършат работата. Едно от изискванията за получаване на разрешение за достъп до нея е срещу лицето да няма образувано съдебно или досъдебно производство за умишлено престъпление от общ характер. Според президента обаче тази норма влиза в противоречие с конституцията, че обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай