Шенген! Европейските либерали със знаков ход за България

Дават ни пълната си подкрепа, приеха специална декларация

Шенген! Европейските либерали със знаков ход за България | StandartNews.com

Ключова декларация в подкрепа на България и Румъния по пътя им към Шенген прие групата на „Обнови Европа“ в Европарламента.

Решението бе взето по време на заседание на групата в автрийската столица Виена, където делегацията на ДПС даде своя принос, след като активно участва по приемането на текста.

Ето какво гласи декларацията:

Изявление на „Обнови Европа“

относно приемането на

България и Румъния в Шенгенското пространство за свободно движение

През 2011 г. България и Румъния успешно завършиха процеса на оценка по Шенген и изпълниха всички правни и оперативни условия, необходими за прилагането на достиженията на правото от Шенген във всички области. Това беше постигнато със значителни инвестиции от национални фондове и фондове на ЕС в продължение на повече от десетилетие и беше документирано и признато в рамките на целия процес на партньорска оценка и проверка по Шенген.

Европейският парламент, Европейската комисия и преобладаващото мнозинство от държавите членки предоставяха ясни и многократни послания, че България и Румъния принадлежат към Шенген от техническа и правна гледна точка.

Огромното предимство на свободното движение, в рамките на Шенгенското пространство, е отказано на румънските и българските граждани без основателна причина или обяснение. Подобна дискриминация сериозно подкопава отношението спрямо ЕС сред гражданите на двете страни, месеци преди европейските избори, като същевременно нанася значителни вреди на бизнеса в България и Румъния.

За „Обнови Европа“ политическото решение за пълноправно членство в Шенгенското пространство не трябва да бъде въпрос на привилегия, а на процес, предпоставящ предвидимост и яснота. „Обнови Европа“ изразява дълбокото си съжаление за продължаващото вето на австрийското правителство, което няма правна обосновка, и подчертава, че то намалява политическото доверие в ЕС спрямо неговите граждани, по отношение на неговите институции и система от норми.

Отново заявяваме, че необоснованата и безпочвена позиция на австрийското правителство се използва от антиевропейската пропаганда, включително руската пропаганда, в ущърб на политическите цели на ЕС. Трябва да се подчертае, че това решение подкопава също и капацитета на ЕС да насърчава своите ценности и добро управление в други държави извън ЕС, включително в държавите, в процес на присъединяване. „Обнови Европа“ призовава Европейската народна партия (ЕНП) да поеме сериозно своята отговорност по този въпрос и да предприеме законови мерки спрямо водещата политическа партия в австрийското правителство, отговорна за тази ситуация. Бихме искали да припомним на отговорните лица в ЕНП, че европейските политически партии са длъжни да се грижат за това как гражданите на ЕС възприемат функционирането на нашия Съюз и нашите ценности.

В светлината на гореизложеното, „Обнови Европа“ призовава австрийското правителство да отмени ветото си без по-нататъшно забавяне и да позволи на Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай