Събота,

Шефът на „Подкрепа“: Прокопиев натискаше за продажбата на EВН

От: сс -
524
Шефът на „Подкрепа“: Прокопиев натискаше за продажбата на EВН
A
A
A

Разградският бизнесмен Иво Прокопиев карал участниците в Тристранката да одобрят сделката за приватизацията на ЕВН и лично внесъл предложението за обсъждане на съвета, пише Монитор, позовавайки се на президента на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов. Той самият по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество е настоявал продажбата да стане прозрачно - на пазарен принцип през Българската фондова борса.

„Тогава не знаех, че единият от посредниците е фирма на Иво Прокопиев. По-късно разбрах това нещо от медийни публикации“, разкри Манолов. Според него това е една от причините 33% от държавния дял на „ЕВН България“ да се продаде на много по-ниска цена от реалната им себестойност.

Прокопиев имаше силно влияние на Българската фондова борса. Но това го установих по-късно, по време на тристранния съвет тези неща не ми бяха известни“, уточни Манолов пред съда. Президентът на КТ „Подкрепа“ потвърди, че приходите от продажбата на трите ЕРП-та по настояване на бившия финансов министър Симеон Дянков са постъпили под формата на дивидент в държавния бюджет, а не в Сребърния фонд, като по този начин е ощетена пенсионната система на страната.

Манолов е поредният свидетел, който потвърди в показанията си, че подсъдимият олигарх Иво Прокопиев е лобирал пред Националния съвет за тристранно сътрудничество да се продадат остатъчните дялове в ЕРП-тата с мотив, че държавата не е добър стопанин. Под негов натиск е било взето и решение 33-те процента държавно участие да се продадат като част от пакета антикризисни мерки, лансирани по онова време от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков и известни като „постната пица“.

Показания по делото даде и бившият зам.-председател на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова. Тя потвърди пред спецсъда, че са констатирани сериозни нарушения в проспекта по сделката за покупката на 33% от държавния дял на „ЕВН България“, изготвен от финансовия посредник на разградския олигарх Иво Прокопиев „Булброкърс“. Ранкова си спомни, че в края на 2011 г. е имало писмо от Емил Караниколов, който сега е министър на икономиката, а тогава е бил шеф на Агенцията за приватизация, че има съществени пропуски в проспекта и те трябва да бъдат отстранени, за да бъде пуснат. Въпреки това по настояване на Симеон Дянков проспектът бил одобрен от КФН и обявен на закрит аукцион от Българската фондова борса в края на декември 2011 г.

Подсъдими по делото заедно с разградския бизнесмен Иво Прокопиев, са още Симеон Дянков, бившият икономически министър Трайчо Трайков и трима служители на Прокопиев в дружеството „Булброкърс“ – Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев.  Шестимата са обвинени, че са участвали в продажбата на 1/3 от акциите на „ЕВН България“ на занижени цени, с което са нанесли вреди за близо 28 млн. лева на държавата.

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички