Вторник,

Шефът на КЕВР проговори. Какво става с цените

От: СТАНДАРТ -
3365
Шефът на КЕВР проговори. Какво става с цените
A
A
A

Шефът на КЕВР Станислав Тодоров проговори за решението на Конституционния съд, който обяви днес избора му за противоречащ на основния закон в страната.

"С днешното решение очевидно се казва, че изборът на НС на председател на КЕВР е противоконституционен. Това има значение по отношение на валидността на актовете на комисията и по отношение на работата на комисията", каза на извънреден брифинг  Тодоров.

По отношение на валидността на решнията на КЕВР, които имат директно отношение към сметките на бита, както за електричество, отопление и газ, Тодоров обяви: "В сектор електроенергетика комисията прие решение за новите цени на електричеството от 1 юли 2022 година. Тези цени предвиждат минимално увеличение от 3 процента, когато в цяла Европа цените се вдигат с над 50%, в някои държави над 80%. КЕВР намери ресурси в системата и увеличи цените за българските потребители за следващите 12 месеца само с 3%.".

По отношение на газа: "Бяха предприети много мерки от комисията, по отношение на либерализацията на търговията, осигуряването на механизъм, по който "Булгаргаз" да си набавя необходимите количества, така че да задоволи потреблението в условията на спрени доставки от "Газпром", каза Тодоров и добави и сертифицирането на втората тръба от Гърция за доставки на газ.

"От този момент нататък България не зависи само от един доставчик и само от една тръба. Затова аз съм оптимист по отношение на доставките и осигуряването на газа за вбъдеще", каза председателят на КЕВР.

"Всички знаете за шокиращите изявления за увеличение на топлинната енергия между 150-300 процента, които видяхме през април и май месец. Реалното увеличение, което беше справедливо да дадем, беше 120%", каза Тодоров.

Изказването му е по повод обявеното решение на Конституционния съд, че назначаването му от Народното събрание от 9 февруари т.г. е незаконно.

Решението е прието с девет гласа. Съдия Соня Янкулова е подписала решението с особено мнение, стана ясно от съобщението, публикувано на сайта на КС.

По най-бързия начин да се сформира избор за нов председател на Комисията за енергийно и водно регулира. КЕВР не може да седи без председател, това ще доведе до тотален хаос в българската енергетика. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на брифинг в парламента след оповестеното решение на Конституционния съд, с което се произнесе, че Станислав Тодоров е назначен на поста в нарушение на Конституцията, предаде БГНЕС.

"Решението на съда означава, че всички решения на КЕВР в този състав могат да бъдат оспорени от всяка заинтересована страна, което означава колапс за българската енергетика", алармира Атанасова.

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички