Шефът на КЕВР проговори. Какво става с цените

Валидни ли са решенията на Комисията

Шефът на КЕВР проговори. Какво става с цените | StandartNews.com

Шефът на КЕВР Станислав Тодоров проговори за решението на Конституционния съд, който обяви днес избора му за противоречащ на основния закон в страната.

"С днешното решение очевидно се казва, че изборът на НС на председател на КЕВР е противоконституционен. Това има значение по отношение на валидността на актовете на комисията и по отношение на работата на комисията", каза на извънреден брифинг  Тодоров.

По отношение на валидността на решнията на КЕВР, които имат директно отношение към сметките на бита, както за електричество, отопление и газ, Тодоров обяви: "В сектор електроенергетика комисията прие решение за новите цени на електричеството от 1 юли 2022 година. Тези цени предвиждат минимално увеличение от 3 процента, когато в цяла Европа цените се вдигат с над 50%, в някои държави над 80%. КЕВР намери ресурси в системата и увеличи цените за българските потребители за следващите 12 месеца само с 3%.".

По отношение на газа: "Бяха предприети много мерки от комисията, по отношение на либерализацията на търговията, осигуряването на механизъм, по който "Булгаргаз" да си набавя необходимите количества, така че да задоволи потреблението в условията на спрени доставки от "Газпром", каза Тодоров и добави и сертифицирането на втората тръба от Гърция за доставки на газ.

"От този момент нататък България не зависи само от един доставчик и само от една тръба. Затова аз съм оптимист по отношение на доставките и осигуряването на газа за вбъдеще", каза председателят на КЕВР.

"Всички знаете за шокиращите изявления за увеличение на топлинната енергия между 150-300 процента, които видяхме през април и май месец. Реалното увеличение, което беше справедливо да дадем, беше 120%", каза Тодоров.

Изказването му е по повод обявеното решение на Конституционния съд, че назначаването му от Народното събрание от 9 февруари т.г. е незаконно.

Решението е прието с девет гласа. Съдия Соня Янкулова е подписала решението с особено мнение, стана ясно от съобщението, публикувано на сайта на КС.

По най-бързия начин да се сформира избор за нов председател на Комисията за енергийно и водно регулира. КЕВР не може да седи без председател, това ще доведе до тотален хаос в българската енергетика. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на брифинг в парламента след оповестеното решение на Конституционния съд, с което се произнесе, че Станислав Тодоров е назначен на поста в нарушение на Конституцията, предаде БГНЕС.

"Решението на съда означава, че всички решения на КЕВР в този състав могат да бъдат оспорени от всяка заинтересована страна, което означава колапс за българската енергетика", алармира Атанасова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай