Шефката на ЦИК подала оставка заради куп проблеми

Има съществени промени в изборното законодателство

Шефката на ЦИК подала оставка заради куп проблеми | StandartNews.com

Подадената от шефката на ЦИК оставка е достатъчно ясен знак, че има съществени проблеми в изборното законодателство, има съществени проблеми в начина, по който се очертава да се проведат изборите, има съществени проблеми във функциите на самата ЦИК и в начина, по който изпълнява функциите си. Коментарът направи в интервю за БНР Боряна Димитрова от социологическа агенция "Алфа рисърч". 

Спореф Димитрова тази оставка не е решаване на проблемите, нито създаване на проблем, а показва множество натрупани проблеми:

"Дали тя ще бъде катализатор, за да започнат партиите - и в парламента, и извън него - да започнат да мислят за решаване на проблемите. Трябва на масата да бъдат поставени поредицата от проблеми, които съществуват в изборното законодателство, в Изборния кодекс, както и големите рискове, които се очертават преди изборите, каквито и да са те - предсрочни или редовни. Има и още една неяснота, която значително умножава проблемите, това е дали изборите ще са за Велико народно събрание, или за обикновено".

Боряна Димитрова подчерта, че има много процедурни проблеми в начина, по който се прави структурата на изборният "скелет":

"Включването на няколко села към един регион или друг може да промени изхода от изборите".

Според нея обстоятелствата налагат да бъдат направени промени: "Не могат да се проведат изборите, без да се направят някои промени, защото има голямо недоверие в изборното законодателство. Голямата неизвестност е какъв ще бъде резултатът от тези промени. ... Би трябвало максимално бързо да бъде изчистен разнобоят във вижданията, за да може поне 6 месеца преди изборите да е фиксирано законодателството и да се върви към указания за областните и секционните комисии.

Боряна Димитрова коментира предстоящото днес закрито заседание за обсъждане на обстановката в България на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи:

"Не можем и не бива да очакваме да имаме размахан пръст или пък точни указания какво да се направи. Това е въпрос на самочувствие и авторитет на една страна и Брюксел е много деликатен за това, че общите правила на ЕС трябва да се спазват, но всяка една от страните да има вътрешните правила, така че общите принципи, които важат в ЕС, да се спазват във всяка една от страните".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай