Шефът на ВКС: Не е важно къде е ГДБОП, а как работи

Шефът на ВКС: Не е важно къде е ГДБОП, а как работи | StandartNews.com

София. "Не е толкова важно къде се намира една служба, а как тя работи по същество. Вие си спомняте, че във времето по отношение на ГДБОП, аналогично на следствието бяха предприемани различни организационни мерки. Най-напред тя се наричаше ЦСБОП, после НСБОП, след това беше просто дирекция, която беше към полицията. След 2009 г. отново беше възстановен статутът й на главна дирекция, т.е. - самостоятелна.

Как ще работи и как ще се отрази, зависи от това как си вършат работа, защото само по себе си преместването на една или друга структура не решава никакъв проблем". Това коментира председателят на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев по повод намеренията на мнозинството на БСП, ДПС и "Атака" в парламента да премести антимафиотите от МВР в ДАНС.

Според проф. Груев „липсва ясна визия" за функционирането на ГДБОП. „Държавата не поема ясен ангажимент, за да реши този проблем, а непрекъснато се люшка. Малко ми е странно събирането на аналитичните функции на ДАНС с тези на ГДБОП, но за мен е по-важно как ще работят по разследването", посочи съдия номер 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай