Ще увеличим ли износа на ток за РСМ? Условията от Радев

Ние трябва да решим всички въпроси, отлагани от много години, заяви президентът

Ще увеличим ли износа на ток за РСМ? Условията от Радев | StandartNews.com

Същинските преговори за еврочленство на Северна Македония ще започнат, едва когато тя впише българите в конституцията си. Това заяви президентът Румен Радев в София. 

Той подчерта, че бързото изпълнение на двустранно поетите ангажименти от съседната държава е гаранция за ускорената ѝ евроинтеграция:  

"Ние трябва да решим всички въпроси, отлагани от много години. Разговорът за общата ни история с Република Северна Македония е неизбежен и аз очаквам държавниците в нашата приятелска страна да проявят политическа мъдрост и да градят европейското бъдеще на Република Северна Македония, освободено от идеологемите на миналото".

България е готова да увеличи износа си на ток за Република Северна Македония, но в съответствие с нормите на европейския енергиен пазар и българското законодателство, каза още Радев: 

"И с президента Пендаровски, и с президента на Европейската комисия обсъдихме възможностите Европейският съюз да подкрепи финансово Македония, така че да се избегне евентуална ликвидна криза точно в предстоящата зима по отношение на снабдяването с електричество на Република Северна Македония. Зависи от решенията на европейските институции и зависи Република Северна Македония да направи съответните заявки, за които ние помагаме".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай