Ще преизчислят ли пенсиите? Кабинетът работи по въпроса

Финансовият министър подготвя актуализация на бюджета

Ще преизчислят ли пенсиите? Кабинетът работи по въпроса | StandartNews.com

Кабинетът се захвана с най-важната за възрастните хора тема – преизчислението на пенсиите. Те не са преизчислявани от 2008 г.

Финансовият министър Асен Василев подготвя актуализация на бюджета и иска в нея да бъде включено и преизчислението на възнагражденията на възрастните.

Василев съобщи, че с експерти се обсъжда дали в рамките на актуализация на бюджета може да бъде направено това преизчисляване. Кабинетът ще подготви актуализация на бюджета, която ще бъде внесена в новия парламент.

Василев коментира темата по време на заседанието на първия обществен съвет към министъра на финансите. Тема на заседанието бе управлението на приходите и разходите на държавата.

Подуправителят на НОИ Весела Караиванова посочи, че в момента експертите от НОИ правят разчети за преизчисляване на пенсиите спрямо по-съвременен осигурителен доход.

Пенсията вече замества над 45 процента дохода от работна заплата на хората, а за минималната пенсия този показател на заместване е над 50 процента. Тя припомни, че през 2017 г. средната пенсия е била 345 лева, а през 2021 г. средната пенсия е вече 488,97 лв.

Според икономическия съветник на КТ „Подкрепа” Ваня Григорова сивата икономика и недекларираната заетост са едни от основните предпоставки да не се преизчисляват пенсиите. Тя смята, че това е една от причините за увеличаване на трансфера към фондовете на НОИ от страна на държавния бюджет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай