Ще иска ли Петков вот на доверие

Ето какво каза премиерът за новите министри и обвиненията на Слави Трифонов

Ще иска ли Петков вот на доверие | StandartNews.com

В момента, в който съберем мнозинство, ще предложим новите министри. Това заяви пред журналисти премиерът Кирил Петков, който посети Трявна, за да се запознае на място с пораженията от пороя в неделя.

Изборът на новите министри ще е коалиционно решение, допълни Петков и добави, че самият той няма намерение да поема министерство.

Петков заяви, че няма да иска вот на доверие към правителството, а смяната на министрите ще е реалният вот на доверие за кабинета. Към момента имена не се обсъждат.

"Сигурен съм, че има хора с голям капацитет, които няма да искат 40% от проверката на ремонтите на пътища да става през някаква неясна комисия. Затова сме се хванали - действаме напред и вярвам, че ще съберем 121 депутати. Тогава веднага ще вкараме закона за КПКОНПИ да бъде одобрен, Рашков да стане шеф на КПКОНПИ. За министрите- в момента, в който съберем мнозинство, ще се предложат министри." - заяви Петков.

Министър-председателят коментира, че се е учудил колко пъти Слави Трифонов е повторил, че действията на "Има такъв народ" нямат общо с премахването на частната лаборатория за фитосанитарен контрол от ГКПП "Капитан Андреево".

"Но го почувствах като в оправдателен режим, а и съвпадна изцяло, че най-накрая държавата си върна контрола. Според мен в момента много хора от сивия и тъмния сектор губят средства и биха се радвали, ако имат влияние през някоя политическа партия, това правителство да го няма. Започваме да събираме много врагове.

Тези, които знаят, че рано или късно ще стигнат до прокуратурата или до европейската прокуратура, която се занимава с фондовете. Втората група са тези, които имат газови и енергийни печалби, които сега свършват. Третото – руската държава и техните хора съм сигурен, че биха се радвали някое друго правителство да видят."

Премиерът за първи път коментира темата за компроматите срещу него. Попитан за видеото, на което се твърди, че е заснет да влиза в апартамент с Лена Бориславова миналото лято, както и за посещението на двамата с правителствения "Еърбъс" в Солун, Петков не влезе в конкретика.

"Това, което се вижда в момента, е безпрецедентна атака. Използват се всякакви черни, жълти, кафяви методи, но няма да ни спрат.", каза лаконично Петков.

"В момента най-важно е да намерим седем смели депутата", повтори Петков. И обобщи и в преносен, и в буквален смисъл: "Чистим запушените канали из цялата държава".

По повод газовите доставки за в бъдеще, министър-председателят повтори, че газът от Азербайджан е сигурен, а "сега влизаме в преговори с различните други източници", като не конкретизира кои. "Едновременно с това преговаряме с американската държава за още кораби, за да сме сигурни и да не ни е страх декември месец, че г-н Путин, ако реши да атакува Европа още един път, няма да спре шалтера още един път", каза Кирил Петков.

Той обясни и кой иска този кабинет да си замине.

"Почваме да събираме много врагове. Всички, които до този момент са крали, това е едната група, която всеки ден се чуди как това правителство по-бързо да свърши. Втората група са свързани с газови и енергийни печалби, които сега  свършват, те също биха се радвали това правителство да го няма. Трето, руската държава и техните хора съм сигурен, че също биха се радвали някое друго правителство да видят", анализира атаките Кирил Петков.

"Но аз обещавам, че няма да си нарушим принципите и вчера видяхме, че не сме сами, че има и други смели хора, които независимо какъв бранд са си сложили, каква партия - застават с идеята, че не са доволни от България в този вид. Запретваме ръкави и работим заедно.", зарече се премиерът.

Коментарите той направи в Трявна, където заедно с кмета огледа щетите, нанесени от пороя преди два дни, срещна се с потърпевшите и обеща съдействие през комисията по бедствия и аварии.

"Не е нормално на всеки дъжд тези хора да имат тези проблеми. Както навсякъде, заварваме едно положение, когато трябва да започнем отнякъде", заключи той и обобщи, че щетите са за 1 милион лева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай