Ще има ли пари за пенсии? Говори Каримански

Има проблеми, но те се решават с едно редовно правителство, каза съветникът на финансовия министър

Ще има ли пари за пенсии? Говори Каримански | StandartNews.com

Съветникът на финансовия министър Росица Велкова - Любомир Каримански, разсея големи страхове, насаждани около пенсиите.

Не трябва да се спекулира със страховете на хората, защото бюджетът, който се изготвя в момента във финансовото министерство, не вещае проблем с плащанията през юни. Това каза пред Нова телевизия финансистът Каримански по повод изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, според когото през лятото може да спрат плащанията, ако нямаме бюджет от редовен кабинет

„Това беше предизборна заигравка. Трябва да сме малко по-спокойни. Когато се разглеждат финансите на държавата, трябва да се разглеждат задълбочено всички разрези в министерството, без да е необходимо да се шуми много и да се изнася чак толкова информация“,каза Каримански.

„Трябва да се направи оптимизация, тъй като има достатъчно много разходи в публичния сектор. Нищо не показва, че те може да са с толкова повишен темп, колкото в момента се извършват и политиците биха искали това“, коментира Каримански.

„Защо продължават енергийните помощи все още при условие, че в цяла Европа са спрели по този начин, по който в България се прилагат – без да имаме уязвими групи. Трябва да е ясно какво подпомагаме и защо даваме тези пари. Това е от фонд „Енергийна сигурност“, но да не забравяме, на 100% дивидентите от всички енергийни дружества бяха прибрани за 2022 г.“, добави той.

„През тази и през следващите години, ако има нужда от някаква модернизация с инвестиционни цели, откъде ще се вземат тези пари? Дали няма пак от държавата и това да формира нов дълг. Това е притеснително“, подчерта експертът.

„Ако продължаваме да имаме доход 80% под този в Европа, българите ще се стремят към миграция. Въпросът е как да имаме среден доход, който да не е определен от популистката политика, а от икономическото развитие на страната“, заяви Каримански.

„По нищо не личи да е чак толкова да е притеснителна обстановката около държавните финанси. Има проблеми, но те се решават с едно редовно правителство и чрез реформиране на системите – и пенсионната, и осигурителната“, каза още финансистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай