Ще има ли БСП-2? Истината от Костадин Паскалев

Нинова започна войната с Радев, тя е готова на кабинет с който се съгласи, казва топ социалистът

Ще има ли БСП-2? Истината от Костадин Паскалев | StandartNews.com
  • Партия, която стеснява кръга от хора, вземащи решения, губи почва под краката си, казва КОСТАДИН ПАСКАЛЕВ, член на НС на БСП в специално интервю за СТАНДАРТ
  • Нинова започна войната с Радев, тя е готова на кабинет с който се съгласи
  • Прегръдка с ПП е много тежка отговорност на настоящето ръководство на БСП
  • Нинова не може повече да е председател на БСП
  • Да вярвате, че ниските резултати на партията са заради хартиената бюлетина, е все едно да вярвате в призраци

- Г-н Паскалев, заели сте се със създаването на нов ляв проект. Какво налага това?

- Ще ви коригирам. Не съм се заел със създаването на нов ляв проект, а със започването на диалог с левите партии в България. И, по-точно, с онази част от тях, които са произлезли под една или друга форма от БСП, с ръководителите им. Това са „Изправи се“ на Мая Манолова, АБВ на Румен Петков, „Движение 21“ на Татяна Дончева, МИР на Симеон Славчев, „Нормална България“ на Георги Кадиев.

На 29 ноември 2022 г. от 14:00 ч. в НДК ще се проведе среща, на която хора от БСП, които категорично не приемат поведението на Корнелия Нинова на самоизолация, ще започнат такъв диалог, за да може в лявото пространство да се създадат предпоставки за обединение. Още повече, че включително Националният съвет на последното си заседание взе решение за създаване на ляво обединение.

- Това значи ли, че обединението ще бъде в рамките на БСП или е нов ляв проект?

- Не може да бъде в рамките на БСП. Правим това с левите партии в България. Това не е нов ляв проект, а разговори за създаване на ляво обединение. Можете да разглеждате тази среща като катализатор за обединения в лявото политическо пространство.

- Ако постигнете споразумение за обединение с останалите леви партии, чиито членове са били включително и остриета на БСП, общо ли ще се явявате на парламентарни избори?

- Подходът е следният. Първо, съответните ръководства на отделните партии, включително и БСП, трябва да вземат решение за създаване на такова обединение или преди това да се създаде контактна група, която да изработи правилата, по които то стане. И след това органите на съответните политически партии да вземат нужните решения и да се върви към създаването на ляв политически субект.

Създаде ли се такъв ляв политически субект, в който политическите партии работят съвместно, това означа, че в лявото политическо пространство до голяма степен имаме обединение. След това могат да се търсят и други партньори като социалдемократическите партии, прогресивни движения и т.н.

- Какво ще стане, ако в БСП получите отказ за такова обединение, защото другите са ренегати?

- В такъв случай това ще бъде минус за ръководството на БСП. Оттам нататък остава възможността на другите леви партии да постигнат обединение помежду си.

- Вие сте от хората, които са запазили и членството си в БСП, и критичните си позиции към ръководството. Защо в партията ви няма чуваемост за тях?

- Не мога да кажа защо няма чуваемост. Но смятам, че с течение на годините в ръководството на БСП се стигна до ситуация, в която в най-тясното ръководство на партията, в Изпълнителното бюро, което се избира от самия председател, започнаха да чуват единствено гласовете на тези хора. Всеки политически субект, който започва да стеснява кръга от хора, вземащи решения, губи почва под краката си, губи връзката с местните структури и организации, с областните съвети и започва да създава напрежение.Сигурно си спомняте, че поведението на Корнелия Нинова ескалира до ситуация, в която започнаха да се налагат наказания на определени личности, които доскоро са били изключително близо до нея в ръководството на партията. Такива понесоха и Кирил Добрев, и Калоян Паргов. Да не говорим за репресията, която беше упражнена срещу цялата пловдивска организация. Георги Гергов също беше отстранен. Тези процеси категорично не са добри.

Когато Корнелия Нинова стана председател на партията, членовете на ИБ не биваше да са депутати. Такъв принцип бе въведен. В момента парламентарната група почти изцяло представлява ИБ. Човек не може да мени принципите си през ден. Те затова са принципи, за да бъдат стабилни, трайни и да отразяват обективна действителност.Затова от налагането на наказания на отделни членове без особено ясни мотиви до упражняването на репресия срещу партийни организации – общински, градски, районни и т.н., са все неща, които в политическия процес са абсолютно недопустими. В крайна сметка партиите са сдружения на личности, които споделят еднакви идеали. Ако това е нарушено - или идеалите са изчерпани, или ценностите са се разминали.

- През последните дни много местни структури на БСП свалиха доверието си от Нинова. Какво е последствието от това, има ли такъв механизъм в партията?

- Разбира се, че в партията има такъв механизъм. Ако 50% от партийните структури на БСП вземат решение за свикване на конгрес, на който поставят въпросите за ръководството на партията, тогава такъв конгрес трябва да се организира и проведе.

- На два пъти имаше такива опити, но от тях нищо не произтече. Дори при подадена оставка от Нинова се оказа, че не я е подала.

- Аз съм подавал оставка три пъти в живота си и трите пъти тя е била ефективна – веднъж като вицепремиер, веднъж като член на ИБ на същата Нинова и то с ясни, изписани мотиви. Подаването на оставката е акт, който съответната личност упражнява, и връщане назад от нея няма.

При Нинова имаше връщане назад. Но ако трябва да коментираме уставната норма и ако я обвържем със съответните решения на Конституционния съд – в случая с Делян Добрев, тя надали има основания да се смята за председател на БСП.

- Предишните партньори на Нинова и БСП от ПП и ДБ заявиха, че прекъсват отношенията си със социалистите заради връщането на хартиената бюлетина и то по тяхно искане. Как оценявате тази ситуация?

- Първо, за мен е абсурдно БСП и председателят й Нинова да внасят в Народното събрание проектозакон за изменение на Избирателния кодекс в посока на връщането на хартиената бюлетина. Вторият проблем е, че не това е най-важният въпрос, който касае качеството на живота на българските граждани.Според мен това е груба политическа грешка и Корнелия Нинова не е консултирала този въпрос с Националния съвет на партията. Това просто си е решение или на парламентарната група, или на ИБ.

- Нейното оправдание обаче е, че именно липсата на хартиената бюлетина е причината за ниските резултати на БСП.

- Вие вярвате ли в това? Това е горе-долу като да кажете, че вярвате в призраци. Тази история е абсурдна. Унизително за електората на БСП е такова твърдение да звучи от устата на председателя й. Аз съм давал пример, включително и на НС, че моята майка, която е на 86 години, гласува с машина на последните избори, включително и с преференция. Има и едно изследване, което сочи, че избирателите на БСП в напреднала възраст са хора със средно и по-високо образование. Затова го смятам за абсурдно.

Тук е големият проблем на БСП – липса на обективна оценка на ситуацията. Начинът на управление, позициите, които защитават съответните политически субекти, са онова, което демотивира избирателите да се явят на избори. И смятам, че всички политически партии доста ще страдат от собственото си поведение.

- Нинова сочи и други фактори за катастрофалния резултат на последните избори. Единият е президентът Радев, а другият – вътрешнопартийната опозиция. Това е стрела и към вас. Как ще отговорите?

- Аз никога не съм бил вътрешна опозиция. Аз винаги съм имал позиция. Ако някой на мен ми е опозиция, мога ли да кажа, че Нинова ми е вътрешна опозиция? В края на краищата, всички членове на НС са избрани на конгрес, те имат своята позиция и я защитават. Аз съм правил точно това, както и моите колеги, с които сме съмишленици в съответните тези.От друга страна, кой президент пречи на Нинова да има високи резултати? Доколкото си спомням, войната с президента Радев я започна Корнелия Нинова.

- Кога и как?

- Не мога да кажа кога и как. Тя непрекъснато повишава оборотите на обвиненията срещу Румен Радев. Нинова страшно много се гордееше с Румен Радев през 2017 г. Сама казваше, че тя е посочила този човек като кандидат за президент на БСП, че е провела битка в БСП, за да го наложи. Чудесно. Тогава сега, след като той не й харесва, да поема отговорност и да си подаде оставката.

- При сегашната динамична политическа ситуация и след сблъсъка между Радев и ДБ на консултациите, БСП има ли шанс отново да получи третия мандат за съставянето на кабинет?

- Ако трябва да разсъждаваме сериозно и принципно, от гледна точка на позициите на всяка от партиите няма как да се стигне до правителство. Но ако разсъждаваме дали е възможно да се стигне до правителство, познавайки безпринципното поведение на част от политиците, може. В този смисъл и Нинова би желала да получи третия мандат. Смятам, че тя е готова да направи правителство с който се съгласи.

- Тя така влезе в коалиция и с ПП. Фатална ли беше тази „любов“, макар и кратка?

- Опитвам се да бъда обективен. Първо, ПП направиха няколко изключително интересни изказвания в посока на защита на социални придобивки на гражданите. Това съвпадна с поведението на БСП и в един момент бяха реализирани положителни за гражданите решения, включително и преведени в действия, като повишаването на пенсиите. Въпреки че това беше една съвсем малка крачка и тя не беше цялостна. Смятам, че в тази част от поведението си БСП е била адекватна. Както и ПП.

Но онова, на което станахме свидетели в областта на енергийните проблеми на държавата, прекратяването на договорите с „Газпром“, износът на оръжие за – нека го кажа така – територии, близки до Украйна, са твърде безпринципни неща, в които участва и БСП в лицето на председателя Нинова като вицепремиер и министър на икономиката. Затова голяма част от избирателите на БСП бяха разочаровани от поведението на представителите на БСП във властта.

Така че тази прегръдка с ПП е много тежка отговорност на настоящето ръководство на БСП. Основни принципни въпроси бяха игнорирани и затова в обществото остана усещането за шизофренично поведение на БСП – от една страна, иска да има договор с „Газпром“, от друга страна, същият кабинет, в който участва, гласува прекратяване на този договор. Не иска да изнася оръжие в Украйна, но същевременно изнася оръжие на територии, близки до Украйна. Нека се сещаме къде отива то. Тези действия не са особено лицеприятни и по-скоро говорят за лицемерие.

- Но сега Нинова зае точно обратната позиция по тези теми, а колкото до социалните политики дори нахока бившите си партньори от ПП, че са откраднали програмата на БСП, а вече искат да откраднат и физиономията й. Това не я ли спасява от негативите, които натрупа?

- Корнелия Нинова има голям проблем с разбирането на това какво е ляво. Ако БСП има лява политика, това означава, че би трябвало да постави обществения интерес пред интереса на отделния субект. Субектът би трябвало да добрува в рамките на обществения интерес. Но ако Нинова разбира социалната политика като лява, това означава, че тя може да стане член на ПП.

Иначе никой не може да открадне образа на БСП. Образът на БСП е такъв, какъвто го прави ръководството на партията.

- И вие смятате, че с вашите действия той ще се промени?

- Аз силно се надявам, че ще успеем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай