Шарено мнозинство в подкрепа на Горанов

Шарено мнозинство в подкрепа на Горанов | StandartNews.com

Шарено, но голямо мнозинство се очаква да гласува днес ратификацията на договора по дълга. ГЕРБ и Реформаторският блок застават твърдо зад предложението на финансист номер 1 Владислав Горанов. Подкрепата си най-вероятно ще дадат още Патриотичният фронт и половината депутати от Български демократичен център, научи "Стандарт" от парламентарните им групи. ГЕРБ, Реформаторите и Патриотите имат общо 125 гласа.

"В този договор изрично има клауза, която казва, че всяка една от емисиите не може да надвишава лимита на дълга, записан в Закона за държавния бюджет за съответната година", заявиха отново вчера от ГЕРБ. И припомниха, че всеки бюджет се гласува от Народното събрание. Финансовият министър Владислав Горанов направи вчера последни совалки между партиите, подкрепящи правителството, за да аргументира пред депутатите подкрепа за законопроекта за ратифициране на договора. Малко след 15.30 часа Горанов приключи срещата си с депутатите от Патриотичния фронт. "Беше много ползотворна, нека колегите си вземат решението", каза финансовият министър след разговора с Патриотите. И допълни, че остава оптимист за гласуването на дълга в пленарна зала" и се надява "здравите сили и здравият разум в държавата" да надделеят".
Финансист номер 1 отново припомни, че до края на 2017 година падежират близо 12 млрд. лева стари дългове. Патриотите заседаваха до късно снощи, а междувременно обявиха, че никой от тях няма да коментира разговора с Горанов. Решението им по горещата тема "ще стане ясно в зала".

ДБГ, които са част от Реформаторския блок, поставиха изискването икономията, която ще бъде реализирана вследствие на по-ниските цени на финансирането, да бъде насочена за изграждането на училищни спортни зали и физкултурни салони в учебните заведения в страната.

Сред партиите, подкрепящи правителството, обаче се заформи фронт "против" в лицето на АБВ. На специална пресконференция вчера лидерът на партията Георги Първанов подчерта, че "АБВ влезе в този дебат конструктивно, с очакване да чуе аргументи". "Мога да кажа, че ние приемаме за удовлетворителни отговорите, които бяха дадени от министър Горанов относно избора на банките и размера на лихвата", отбеляза Първанов. Но допълни, че според експертите на партията размерът на дълга е "някъде около 9 млрд. лева. Там някъде между 9 и 12 млрд.". "Има едни "буферни" средства, които не можем да приемем и трябва да бъдем убедени", заключи идеологът на АБВ.

ДПС е твърдо против ратификацията. "ДПС активно ще вземе участие в дебатите и категорично ще гласува против", заяви Йордан Цонев. И допълни, че партията има достатъчно добри специалисти, които е можело да бъдат потърсени при консултиране на такова дългово бреме. "Този дълг ще бъде изплащан не от Радан Кънев, не от Валери Симеонов, не от Георги Първанов и не от Бойко Борисов, а от всички нас", посочи Цонев.

Разнобой в БДЦ за заема лъсна вчера. Съпредседателят Светлин Танчев заяви пред "Стандарт", че той и колегите му няма да подкрепят ратификацията. Същевременно други депутати твърдят, че половината група ще гласува "за" заема.

Ожесточените спорове в зала между опозиция и управляващи ще бъдат гарнирани с два протеста пред Народното събрание - от привърженици на "Атака" и от активисти на БСП. Двете партии миналата седмица бяха с общ митинг на недоволство, но в сряда ще развеят отделно знамена от двете страни на сградата на парламента. Янаки Стоилов обяви, че протести предстоят в Перник, Варна, Кърджали, Плевен, Благоевград. По-рано от "Атака" обявиха, че организират митинг-шествие с начален час 9.00 пред паметника на "Цар Освободител" срещу Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай