Севим Али разкри как посякоха дребните земеделци

340 209 души остават под линията на бедност

Севим Али разкри как посякоха дребните земеделци | StandartNews.com

Парламентът посече дребните земеделски стопани. Това стана ясно от думите на депутата Севим Али (ДПС) по време на дебатите за ДОО. Причината е вдигането на осигурителния праг на самоосигуряващите се земеделски стопани и тютюнопроизводители.

При новата осигурителна основа земеделските стопани и тютюнопроизводители ще плащат годишно по около 2854 лв. и 80 стотинки, ако се осигуряват за всички осигурителни рискове. Сумата е непосилна за тези отрудени хора. Техният проблем е не, че не искат да плащат, а че нямат такива доходи от произведената продукция, посочи Севим Али.

Помислете по този въпрос, земеделците гласуват за всички партии и очакванията им са за смирение и подкрепа, обобщи Али.

Става въпрос не за арендатори и кооперации, а за малкия дребен производител, който търси възможност за оцеляване. Само за информация при база за осигуряване 710 лв. осигурени за всички осигурителни рискове през 2022 година са 15 327 земеделски стопани и тютюнопроизводители и 11 330 осигурени само за пенсия. Останалите до около 100 000 регистрирани земеделци са в сивия сектор, изложи статистиката Севим Али.

Числовата комбинация, наречена проект на Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване, не предлага нови политики, а само узаконява предизборни политически решения от минали години. Предложеният в този вид проект и особено решението за земеделските производители не ни дава основание да го подкрепим, каза депутатът от ДПС. И съобщи, че преди второто четене Движението ще направи своите предложения.

Само не казвайте, че осъвременявате пенсиите, защото чл.100 от КСО фигурира още от далечната 2001 година. Това не е нито нова, нито Ваша политика, а е текст от Закона, подчерта още Севим Али.

Той коментира и макрорамката на предложения проект.

На първо място предлагате увеличение на приходите в сравнение с отчета за изпълнението на бюджета на ДОО за 2022 г. с около 1,5 млрд. лв., а предвидените разходи се увеличават с 3,7 млрд. лв. спрямо отчета за предходния период, продължи с анализа си народният представител от ДПС. Той посочи, че на следващо място разходите за пенсии нарастват с 3,533 млрд. лв. спрямо отчета за изпълнението на бюджета на ДОО за 2022 година.

При това въпреки огромния допълнителен разход след осъвременяването на пенсиите с 12% от 1 юли 2023 г. броят на пенсиите под линията на бедност остава около 340 209. В тази категория пенсионери спадат пенсиите, несвързани с трудова дейност - за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за старост, социалната пенсия за инвалидност, наследствените пенсии, персонални пенсии, както и пенсии с намален стаж и пенсии за особени заслуги, подчерта Али.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай