Сергей зове да спре "касапницата" в БСП

Сергей зове да спре "касапницата" в БСП | StandartNews.com

Местни референдуми ще вдигат активността, Миков праща своите всеки ден при хората

В партията има тенденция към сектантство -отношение към гражданската квота, към коалиционните партньори. Може да има вътрешни спорове, но трябва да привличаме активни, можещи хора за местните избори. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев при откриването на националния семинар на БСП във Варна за местните избори, под патронажа на ПЕС. За събитието у нас са пристигнали лектори от Швеция и Хърватия, както и генералният секретар на ПЕС Ахим Пост. Пост, който е сочен за дясната ръка на Станишев, даде изключително висока оценка на Сергей като президент на левите социалисти. И припомни държавите, в които левите в Европа са спечелили националните избори, след като Станишев застана на върха на ПЕС.

"На конгреса на 5 април се надявам да започнем нов, ляв разказ за България. Да дадем съдържателни разлики какви са левите и десните кметове", призова социалистите Станишев. По думите му в БСП се водят понякога "унищожителни спорове дали да бъде партийна кандидатура даден кандидат". "Това за мен е фалшив, схоластичен спор. Партията не е дискусионен клуб, трябва да провежда и реализира политики", заяви Станишев.

"Ако подходим бюрократично към листите, вече сме загубили изборите. БСП трябва да е отворена платформа", призова своите президентът на ПЕС. И препоръча на съпартийците си социалистите да инициират открити дебати в градовете, да правят местни референдуми, дори подписка за дълга от 16 млрд. лв., да чуят хората с каузи и да ги привлекат в червените листи за местния вот. Станишев предупреди соцактива, че с настоящите правила в изборния кодекс и прага от 7 процентна преференция върху базата от общинска избирателна квота и брой общински съветници, има опасност от "вътрешнопартийна касапница". Малко по-късно председателят на БСП Михаил Миков заяви, че ще спре кръвопролитието в партията с убеждаване, че това е вредно за всички. Председателят на БСП отсече, че областните и общинските лидери на партията, депутати и членове на ръководството трябва "всеки ден от тук до изборите да са при хората". И предупреди, че ще търси лична отговорност от червените ръководители по места.

ПОЗИЦИЯ

Пропаст не се пресича с два малки скока

Сергей Станишев, президент на ПЕС

БСП трябва да е с ясно послание в кампанията и да застане зад интересите на хората. Когато имаш какво да кажеш, винаги има кой да те последва. Всичко е в нашите ръце и нищо няма предопределено. Но трябва да се действа иновативно и смело, със самочувствие. Тогава със сигурност ще имаме успех, защото печели този, който не се страхува да прави големи крачки. Няма как да се пресече пропаст на два малки скока.

Клонират МОЛ-а на Мая и Добрев

Младежи социалисти от лявото крило на БСП ще създават свое крило със съкращението МОРАЛ. Новото крило МОРАЛ ще работи с младежите социалисти, са коментирали участници във форума на левите червени по време на конференция в София в петък "БСП - примирение или промяна". МОРАЛ ще бъде коментиран днес по време на вътрешните дебати на семинара във Варна, организиран от соцлидера Сергей Станишев по линия на ПЕС. Запознати припомниха, че на предишния семинар по линия на ПЕС в Пловдив социалистите Мая Манолова и Кирил Добрев анонсираха проекта МОЛ - млади, образовани, лидери. Но идеята им не се прие еднозначно от "Позитано" 20. Участници във вчерашния семинар вчера коментираха, че МОРАЛ ще бъде лява реплика на МОЛ-а на Манолова и Добрев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай