Сергей Станишев: ГЕРБ не е победител в изборите

Орешарски ще има тежката дума за състава на кабинета, твърди Станишев

Сергей Станишев: ГЕРБ не е победител в изборите | StandartNews.com

София. „Това, което гледахме вчера като изявление на Борисов и изобщо партията ГЕРБ, е нелепо и обидно за България и за всички български граждани, които гласуваха. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев в предаването „Добро утро, България" по ТВ7. Той коментира окончателните изборни резултати и вчерашната пресконференцията на Бойко Борисов. По думите му ГЕРБ е само победител математически, но това, че коментира резултатите четири дена след изборите, е показателно, че в ГЕРБ „нито се чувстват победители, нито реално са от гледна точка на възможността да съставят правителство".

Сергей Станишев бе категоричен, че Бойко Борисов и ГЕРБ са в изолация и нито една партия не преговаря с тях за коалиране. „Тотална изолация, защото четири години се управляваше с лъжа, това продължи и вчера. Четири години се насаждаше конфронтация, думите съгласие, диалог в България изчезнаха от политическото пространство", допълни още червеният лидер.

На въпроса дали членове на БСП са притискани от ГЕРБ, Станишев отговори, че не се съмнява в това. Той уточни, че до момента 20 депутати, които са се отцепили от различни партии, са били подложени на натиск от страна на ГЕРБ и нейните съпартийци. „Без съмнение, има информация не само за наши, а и за депутати от другите две пр групи", каза още лидерът на БСП. Той уточни, че всеки трябва да направи своя избор за партийно членство и не толерира управлението „под натиск".

„Стига сме делили хората на партийци и непартийци", коментира червеният лидер по повод състава на бъдещото правителство. В ефира на ТВ 7 той повтори, че България се нуждае от достойни хора, които да застанат начело на държавата и да носят отговорност за постъпките си. „Отговорност ще поеме партията, която носи мандата. Ние няма да бягаме от нея", допълни Станишев. Той обясни, че Пламен Орешарски може да носи тази отговорност и ще има тежката дума при решаване състава на кабинета.

„В никакъв случай кабинетът не трябва да бъде разделен на феоди", каза лидерът на БСП. По думите му той и неговите съпартийци ще разговарят с всички партии в и извън парламента, както и различни организации, за да бъде съставено качествено програмно правителство. Станишев уточни, че ще приема идеи от всички, които имат ясна визия за развитието на държавата.

По повод мерките, които ще вземе бъдещият кабинет, Станишев обясни, че спешно трябва да бъдат приети различни тарифи за електроенергия. Той каза още, че ниска тарифа ще облекчи хората, които икономисват. Еднократна помощ за всеки първолак, независимо дали родителите му са бедни и богати, е друга промяна, която е залегнала в плана "Орешарски". „По отношение на майките, час по-скоро, вероятно от първи януари, парите з а отглеждане на дете до 2-годишна възраст да се увеличат от 240 на 310 лева", допълни Станишев. Той бе категоричен, че новото правителство трябва да гарантира, че слабите хора ще получат своите енергийни помощи, а не да ги разделя по партийна ориентация.

Лидерът на БСП изтъкна още, че МВР трябва да спре да бъде партийна организация и добави: „Цветанов унижи хиляди хора". Станишев каза, че хората нямат защита и затова не вярват на хората, които ги управляват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай