Четвъртък,

Секира от Брюксел! Режат ни парите по Плана за възстановяване

От: СТАНДАРТ -
1206
Секира от Брюксел! Режат ни парите по Плана за възстановяване
A
A
A

Европейската комисия ни реже парите по Плана за възстановяване. Лошата новина дойде от Брюксел на фона на огромното ни закъснение с внасянето на стратегическия документ и факта, че все още не сме получили е едно евро по него. Асен Василев обвини за намалението правителството на ГЕРБ.

ВИЖ ОЩЕ: Ответен удар! Асен Василев скочи на Борисов

При преразпределението на безвъзмездните европейски средства по програмите за икономическо възстановяване от пандемията България е засегната от намаление на заложените суми, потвърдиха за БТА от пресслужбата на Европейската комисия.

Уточнява се, че промяната настъпва съобразно решенията от 2020 г. на най-високо равнище средствата да бъдат разпределяни според последиците от пандемията за икономиките на отделните държави в ЕС. При последвалото преразпределение са били използвани данни на Евростат.

На 4 май Съветът на ЕС одобри оценката на българския план и за да получи плащания от европейския бюджет, нашата страна ще трябва да съгласува с ЕК допълнителни правни документи, уточняват от Комисията. Първо ще бъде подписано споразумение за финансиране с условията за плащане, а след това ще бъде сключена договореност за действие, за да се определят целите и начините за отчитане на изпълнението.

От Комисията поясняват, че в различните държави времето за изминаване на тези стъпки може да бъде от няколко седмици до няколко месеца. Едва когато документите бъдат завършени, ЕК ще може да приеме първите заявки за плащания. Срокът за произнасяне ще бъде два месеца, а след това Съветът на ЕС ще трябва да даде оценка в рамките на месец, за да бъдат извършени плащанията към нашата страна.

Говори се, че сумата за страната ни ще бъде с 578 млн. евро по-малко (1.13 млрд. лева).

Причината за орязването е, че българската икономика се развивала по-добре от очакваното и държавата ни нямала нужда от толкова голяма безвъзмездна подкрепа.

Така предвидената първоначално сума от 6,27 млрд. евро за изпълнение на важни проекти ще бъде свита до 5.69 млрд. евро. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички