Седем шампиони по Южното Черноморие (ОБЗОР)

Седем шампиони по Южното Черноморие (ОБЗОР) | StandartNews.com

ГЕРБ чака още две победи на балотажа

ГЕРБ отбеляза размазваща победа в цялата Бургаска област, а в Бургас счупи всички рекорди. Както стана ясно още в изборната нощ, Димитър Николов получи близо 85% от гласовете на съгражданите си. ГЕРБ спечели в Бургас и мнозинство в общинския съвет, което гарантира на партията и кмета комфортно управление през следващите 4 години. Партията ще има 30 от общо 51 места в местния парламент.

Хората на Бойко Борисов спечелиха по примера на Николов кметските столове в седем от общо 13-те общини по Южното Черноморие от раз и очакват да превземат още две на балотажа. Кметове на ГЕРБ удържаха безапелационно бастионите си в Бургас, Поморие, Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново и Средец и ще управляват там и през следващия мандат. Кандидатите им водят убедително също в общините Камено и Айтос, където обаче ще има балотаж. На втори тур победата на ГЕРБ е гарантирана, твърдят местните хора. Така на практика партията ще контролира почти цялата Бургаска област без четири общини. Извън обсега на ГЕРБ останаха Несебър, където спечели досегашният кмет Николай Димитров като независим, Руен - бастион на ДПС и Карнобат, където поста си запазва досегашният градоначалник Георги Димитров, също като независим, както и Сунгурларе, където на балотаж ще се борят кандидатите на ДПС и БДЦ.

БСП тотално изгуби в Бургаски регион и остана без нито един кмет, ако не се брои Несебър, където декларираха подкрепа. Столетницата изтърва последните две общини, които се смятаха от край време за червени крепости - Камено и Карнобат. В Камено досегашният червен кмет Стефан Бонев остана много след кандидата на ГЕРБ Жельо Вардунски, на когото не достигнаха само двайсетина гласа, за да спечели на първи тур. В Карнобат пък столетницата се отказа сама от градоначалника Георги Димитров, който има два мандата зад гърба си и предпочете друг кандидат. Димитров спечели изборите в Карнобат, но вече като независим, подкрепен от местна коалиция.

Дамски балотаж в Каварна

От трите морски общини в Добричка област единствено независимият кандидат за кмет Николай Ангелов спечели безапелационно още на първи тур с резултат от 55.10 на сто. Втори, но далеч под Ангелов, остана кандидатът на ГЕРБ за кмет на Балчик Красимир Михайлов, който има едва 33.33 % от гласовете. В община Каварна в неделя ще има балотаж, като двубоят за кметския стол ще е дамски. За вота на жителите на Каварна ще се борят независимият кандидат Галя Иванова, която има 24.39 на сто от гласовете на избирателите при 100 % обработени протоколи в ОИК, и Нина Ставрева - кандидат на БСП, спечелила 24.66 % от доверието на избирателите в общината.

Независимият кандидат за общински съветник и досега кмет на Каварна Цонко Цонев печели 12.82 % от вота и със сигурност ще е в състава на новия Общински съвет в Каварна, който е със 17 мандата. Балотаж в неделя ще има и в третата морска община - Шабла. При 100 % обработени протоколи стана ясно, че досегашният кмет на Шабла проф. Райна Бърдарева, която има 42.19 % от гласовете на избирателите, ще се изправи срещу кандидата на ГЕРБ и неин заместник в досегашния й екип Мариян Жечев, спечелил 34.88 % от вота на жителите на общината, отишли до урните в неделя.

ГЕРБ взе половината общини във Варненско

ГЕРБ взе категорично и от раз половината от общо 12 общини във Варненска област. Победата на кмета на областния център Иван Портних удари почти 60% от гласовете на избиратели при повече от половината обработени бюлетини след вота в неделя. На първи тур спечелиха кандидатите на ГЕРБ - Атанас Стоилов в Аксаково, Анастас Трендафилов в Бяла, Емануил Манолов в Аврен, Димитър Димитров във Ветрино и Свилен Шитов в Девня. Най-голям е успехът на Атанас Стоилов, който печели доверието с почти 74 на сто от гласовете за втори мандат. На балотаж за кметския пост в Долни Чифлик отива кандидатката на ГЕРБ, депутатката Красимира Анастасова, която води пред досегашния кмет и кандидат на БСП Борислав Натов. С първи резултат на втори тур във Вълчи дол отива кандидатът на ГЕРБ Тошко Янев срещу бившия кмет Веселин Василев, издигнат от местна коалиция. В Белослав също води кандидатът на ГЕРБ Деян Иванов срещу Галина Димитрова от местна коалиция. Единствено в Дългопол кандидатът на ГЕРБ Николай Христов не е сред първите, като балотажът идната неделя ще бъде между Георги Георгиев от "Глас народен" и досегашната кметица Маринка Иванова.

Избират с чоп общинари в Димитровград

Любопитна ситуация се получи в ОИК Димитровград заради кандидати за общински съветници с еднакъв брой преференции. Заради равните предпочитания, които събраха мераклии за място в местния парламент от ГЕРБ и Коалиция "Да за Димитровград", кой взима вота беше определено с жребий, както е по закон.
С по 50 преференции са били двама от листата на "Да за Димитровград", а други двама са получили по 60 преференции. Ситуацията в съветническата листа на ГЕРБ е още по-фрапантна, там трима от кандидатите получиха по 68 преференции. Предстои да се разбере и дали чопът ще усмихне някого от тях, ако е избран да получи място в общинския съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай