Съвет по сигурността. Пада ли дерогацията?

Срещата е на "Дондуков" 1

Съвет по сигурността. Пада ли дерогацията? | StandartNews.com

Съветът по сигурността към Министерския съвет ще обсъди рисковете за националната сигурност на България при незабавна отмяна на дерогацията за преработка на руски нефт от рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас".

Премиерът Николай Денков насрочи извънредното заседание за 8 часа днес. На него са поканени председателят на Народното събрание Росен Желязков, председателите на парламентарните комисии по енергетика - Делян Добрев, по външна политика - Бойко Борисов, по въпросите на Европейския съюз - Кирил Петков, по икономическа политика - Хамид Хамид.

Ще участват и председателите на парламентарните групи на ГЕРБ - Десислава Атанасова и на ДПС Делян Пеевски. В срещата ще се включат още министрите на икономиката Богдан Богданов и на енергетиката - Румен Радев.

Европейската комисия разреши на България изключение от петролното ембарго за Русия до края на следващата година. Срокът на дерогацията, с която се ползва „Лукойл“, беше съкратен със закон - до октомври 2024 година.

В края на миналата седмица председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев предложи страната ни да се откаже да ползва руски нефт веднага. За незабавна отмяна на дерогацията настоя и лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Ако нова не стана, значи Путин е взел властта в България, каза вчера Пеевски.

Аргументите да се иска отпадане на дерогацията са, че „Лукойл“ е използвал даденото на България изключение, за да изнася продукти за страни от Европейския съюз и САЩ, и да трупа печалби, с които подпомага войната на Русия в Украйна.

"И аз искам да падне дерогацията, но като премиер мой първи приоритет е пазарът на горива да бъде стабилен", коментира Николай Денков.

Участниците в Съвета по сигурността ще обсъдят последиците и рисковете за националната сигурност при евентуалното приемане на проектозакона. Доклади по темата ще представят държавните агенции „Национална сигурност” и „Разузнаване”, както и Служба „Военно разузнаване”.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да участва в заседанието, защото има среща с посланици. Борисов обаче видя нова коалиция, след като парламентарната енергийна комисия отхвърли предложението на Делян Добрев за отпадане на дерогацията:

"ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП, които изведнъж си късат ризите, че чак до март трябва да стои дерогацията. С една дума някой има голяма облага от това".

От „Продължаваме промяната“ предлагат дерогацията да отпадне, но от 15 март догодина, заяви вчера заместник-председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай