Четвъртък,

Саудитска Арабия обсъжда с нас сътрудничество в оръжейния сектор

От: Рачо Рачев, сн. Ройтерс, архив -
1763
Саудитска Арабия обсъжда с нас сътрудничество в оръжейния сектор
A
A
A

Двустранното сътрудничество в икономиката, енергетиката и сигурността, както и възможностите за усилване на политическия диалог между двете страни са обсъждали на днешната си среща в София министрите на външните работи на България и Саудитска Арабия. Теодора Генчовска и принц Фейсал бин Фархан ал Сауд проведоха разговор на четири очи в сградата на МВнР, след който очертаха пред медиите основните акценти от него.

„Кралско Саудитска Арабия е сред най-важните партньори на България в Близкия изток. От взаимен интерес е да разширим сферите на икономическо сътрудничество между двете страни, където има определен неизползван потенциал, както и да увеличим стокообмена. Бихме искали да задълбочим контактите си в областта на енергетиката, включително ядрената. България разполага с капацитет за предоставяне на услуги и специалисти в областта на извеждането от експлоатация и управление на радиоактивни отпадъци. Страната ни е с добри традиции и програми за обучение на енергийни специалистr“, отбеляза Генчовска.

Като друга потенциална област на сътрудничество тя посочи отбраната и обяви, че вече е отправена покана на Кралство Саудитска Арабия за участие във военното изложение „Хемус 2022“, което ще се проведе в началото на юни.

По време на разговорите е засегната и областта на туризма, допълни Генчовска.  „Разгледахме възможността за сътрудничество за преодоляване на последиците от войната в Украйна, свързани с усилията на нашата страна за постигане на диверсификация на доставките на природен газ и нефт“, каза още българският външен министър.

Принц Фейсал бин Фархан ал Сауд отбеляза, че България има много възможности във военния сектор и двете страни трябва да работят за задълбочаване на сътрудничеството в тази област. Той коментира още, че е информирал Теодора Генчовска за нивото на сигурност в региона на Близкия изток. Работим за прекратяване на огъня в Йемен, посочи той.

Според министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия двете страни могат да си сътрудничат ползотворно и в частния сектор. След срещата на Теодора Генчовска с принц Фейсал бин Фархан ал Сауд са проведени и пленарни разговори между двете делегации.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички