Сътрудничим си с Южна Корея за образованието, културата, наука и технологии

Сътрудничим си с Южна Корея за образованието, културата, наука и технологии | StandartNews.com

Министерският съвет одобри проект на Договореност за сътрудничество в областта на образованието и културата с Република Корея. Документът обхваща периода до 2018 г. включително и цели насърчаване на сътрудничеството между министерства и институции на двете страни, работещи в сферата на културата, изкуствата, образованието и медиите, информират от пресцентъра на МС.

Договореността ще спомогне за реализиране на обмен на студенти, преподаватели, дейци на културата и специалисти, ще улесни взаимното представяне на културите на двете страни, включително чрез организиране на Дни на българската култура в Република Корея и Дни на корейската култура в България, взаимодействието между университети, библиотеки, театри, хорове и оркестри. Предвижда също насърчаване на директните контакти по линия на средствата за масово осведомяване.

Правителството одобри и Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката на България и Министерството на науката, информационните и комуникационни технологии и бъдещото планиране на Република Корея за сътрудничество в областта на науката и технологиите.

С него се регламентира споделянето на споделяне на политики в областта на науката и технологиите, провеждането на съвместни научни форуми по взаимно договорени приоритети в областта на науката, технологиите и иновациите, обмен на учени, специалисти, изследователи и експерти с цел изпълнение на програми и проекти за научно и технологично сътрудничество.

За реализация на Меморандума се учредява Смесена комисия за научно и технологично сътрудничество, чиято основна задача е формулиране на правила по цялостната научна и технологическа политика на сътрудничеството, съгласуване на областите, формите и приоритетите на сътрудничество и оказване на съдействие за изпълнение на съвместните програми и проекти.

България и Катар ще задълбочат сътрудничеството си в областта на енергетиката

Правителството одобри и проект на Меморандум за разбирателство между Министерството на енергетиката на България и Министерството на енергетиката и индустрията на Катар за сътрудничество в областта на енергетиката.

Проектът предвижда предприемане на съвместни действия в редица направления като преноса на втечнен природен газ, както и поощряване участието на компании от двете страни в реализирането на енергийни проекти. Предвижда се създаване на смесена българо-катарска работна група за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на енергетиката.

Подписването на меморандума е част от водената от българското правителство последователна политика на задълбочаване на двустранно сътрудничество в областта на енергетиката и сигурността на доставки със страните производителки и износителки на енергийни ресурси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай