САЩ ни дават рамо за енергийно развитие

САЩ ни дават рамо за енергийно развитие | StandartNews.com

София. Ще изпратим енергиен експерт в България, който ще помогне да се разработи план какво да се направи в бъдеще. Това обяви държавният секретар на САЩ Джон Кери на брифинг в Министерски съвет след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов.

Той поясни, че българският министър-председател се е съгласил, че в процеса трябва да се включи банката "Ексимбанк". Ключ да има инвестиции е да има прозрачност на инвестициите, колкото по-бързо се въведат реформите, толкова по-бързо ще се създадат възможности за тези инвестиции, заяви Кери.

Има много големи възможности за инвестиране. Обсъдихме преди всичко значението на енергийната диверсификацията, която не е насочена срещу трети страни, каза той.

На въпрос на "Стандарт" дали се предвиждат американски инвестиции в България и дали "Уестингхаус" ще бъде инвеститор у нас, държавният секретар на САЩ подчерта, че тези въпроси са обсъдени по време на разговорите му с президента и премиера. "Няма никакво съмнение има много големи възможности за инвестиране", каза той.

Никоя страна не бива да бъде зависима от една друга страна за енергийната си независимост, каза държавният секретар.

САЩ са готови да помогнат на България да защити бъдещето си. Ние сме готови да привлечем инвестиции, да създадем един план за енергийното бъдеще на България, каза Кери. С

Знаем, че гражданите се притесняват какво ще стане след спирането на Южен поток, ние сме готови да помогнем на правителството в бъдеще, увери той.

Заявявали сме много пъти, че има мораториум върху проучването за шистов газ, докато се намери технология, която гарантира чистотата на екологията. Това е най-плодородната ни част от България. Тук нашата позиция е много ясна и нашите партньори я знаят, каза Борисов.

Има работна група и ясно съм поискал помощ "Уестингхаус" да бъде инвеститор в този проект и тази работна група ще продължи, включвайки от тяхната "Ексимбанк" да намери схема, която да бъде такава, че да не ни задължава да минаваме дефицита или да се дава гаранция, която да е за сметка на дълга, уточни Борисов.

Интерконекторът с Гърция да се изгради с европейски пари, запознах и партньорите с нашата идея заедно с ЕК за газовия хъб на турската граница, ако действително този проект между Русия и Турция се осъществи, добави още Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай