Кери: Създадохме 4 работни групи за партньорство с България

Кери: Създадохме 4 работни групи за партньорство с България | StandartNews.com

София. Създадохме 4 работни групи, за да задълбочим нашето партньорство. Това обяви държавният секретар на САЩ Джон Кери на брифинг в Министерски съвет след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов.

Америка е ангажирана за постигането на една силна и суверенна България. Член номер 5 от Устава на НАТО е абсолютно стабилен. Проектът за изграждане на мирна Европа не е завършен, поясни той.

Голямо удоволствие за мен е да съм тук. Много се радвам, че съм тук, каза Кери в началото на речта си и поздрави с добър ден на български език. България живее във времена, изпълнени с предизвикателства.

Аз съм тук днес, да кажа на всеки български гражданин, че Америка е абсолютно ангажирана с просперитета на България. Като съюзници България и САЩ застават рамо до рамо повече от десетилетие.

Обмен на младежи

Сега е моментът да надградим всичко. Увеличаваме броя на отворените места за българите по програма за обмен на младежи, увеличаваме броя на местата за българи, които да участват в различни програми.

Културното наследство

Доволен съм, че САЩ си партнират с българските граждани за опазване на културното наследство в тази страна – включително "Св. Тодор" в Бобошево. Посетих ротондата "Св. Георги" и се подсетих за отговорността на всички ни, че трябва да опазим връзката ни с миналото. Да опазим миналото, особено когато древни богатства стават жертва на продължаващи военни действия и грабежи. Ако останем ангажирани и ако можем нашите думи да уплътним с действия, ще смятам, че ще се справим с предизвикателствата да укрепим демокрацията не само в България, но и в региона. Очаквам с нетърпение да работим в годините напред, за да изпълним тези наши цели, добави още Кери.

Съдебна реформа

България трябва да засили своите усилия да спре процесите на корупция, каза Кери. "Нито една страна не е предпазена от корупцията. Тук, в България, не става дума само за укрепване на демокрация, а и за създаване на необходимия климат за инвестиции. Затова САЩ напълно подкрепя плановете на България за реформиране на съдебната система", допълни Кери. Той посочи, че предприемайки тези важни стъпки, САЩ ще стои с България. "Сега е моментът да надградим всичко това."

Визов режим

Приветстваме идеята за безвизов режим между България и САЩ. Ще продължим да работим по този въпрос, каза Кери. Той бе категоричен обаче, че това е изключително деликатна тема, която не може да се реши просто така.

По думите му, това може да укрепи връзките между двете страни. "Ще продължим да работим по този въпрос. Безвизовият режим ще стимулира инвестициите между двете страни. 15,2% са отказаните американски визи за българи. За да отпадне визовият режим този отказ трябва да е 3%", заяви Кери.

"Бих искал да кажа, че наистина сме впечатлени от програмата и плановете на премиера. Това видяхме и когато бяхме на среща с президента. Виждаме един екип, който цели да се постигне напредък."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай