Събота,

САЩ не искат енергийно зависими от Русия партньори

От: Скандарт -
A
A
A

Щатите подкрепят България в изграждането на по-независима и по-сигурна енергийна сигурност, каза дипломатът

САЩ не искат енергийно зависими от Русия европейски партньори. Това стана ясно от думите на американския посланик у нас Ерик Рубин по време на кръгла маса на тема „Рискове и перспективи за енергийната сигурност на Югоизточна Европа“.

САЩ не искат европейските им партньори да са обект на икономическа и енергийна принуда от страна на Русия, каза Рубин. Той категорично заяви, че САЩ подкрепят България в дейностите по изграждане на по-независима и по-сигурна енергийна сигурност.

Американският посланик подчерта, че енергийната сигурност е част от националната сигурност.

"Енергийната сигурност е равносилна на националната. И ние искаме да подкрепим България за постигане на независими и диверсифицирани енергийни доставки. САЩ никога няма да използват енергията за принуда върху други държави и това се отнася и за България", каза още Ерик Рубин. Той съобщи, че 13 европейски държави продължават да разчитат на доставките на газ от Русия, България е една от тях.  Според дипломата диверсификацията на източниците на природен газ ще гарантира най-добри цени за потребителите. Ерик Рубин посочи, че 38% от вноса на газ в Европа е от Русия.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички