Сандов каза от кого зависи новото правителство

Вероятноста в петък да има папка с готово правителство е 50 процента, заяви вицепремиерът

Сандов каза от кого зависи новото правителство | StandartNews.com

"Вероятноста в петък да има папка с готово правителство е 50 процента. Това е моя преценка. В момента везните са на кантар. Всичко зависи как депутатите в НС ще отговорят на нашите призиви - особено тези, които биха желали, но нямат смелостта или нямат свободата да решат в тази насока". Това заяви за "Денят на живо" вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов.

„Необходимо е да има мнозинство на първо време, а не просто да мине едно правителство на малцинството с подкрепа по-малко от 121 души – например през неучастие в гласуване или нещо друго. Но ако нямаш поне 121 души, които застават зад теб с приоритети – било то и за едно програмно правителство с ясен срок 6 месеца – то ти рискуваш да поемеш цялата отговорност , но да не можеш да реализираш нищо”. 

И допълни: „Не е здравословно да си на ръба на 121. В момента има 115 депутати. Ако се проведе гласуване, в което всеки може сам да изрази волята си – тогава ще стане ясно дали има подкрепа или не - на повече от 121. Сега консултациите, които се правят са именно с идеята да се намери мнозинство, което да е повече от 121. При добра мобилизация  - и при 121 също е възможно е да минем през тези месеци – поне да свърши войната.

Според него всичко в момента зависи от еманципиралите се депутати, които трябва да решат дали да останат верни на лидера си или на избирателите си. „Те трябва да преценят защо са в парламента”.

„Разговорите с тези хора са за бъдещето на България – в рамките на следващите 6 месеца. Във време, в което на страната й е нужен парламент. Не говорим кое е правителството и какъв е персоналният състав. Разбира се важни са приоритетите и програмата. Но мисля, че  с тези хора от групата на ИТН имаме съгласие за програмата и приоритетите”, подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай