Сакскобургготски: Важни са резултатите, а не детайлите

Сакскобургготски: Важни са резултатите, а не детайлите | StandartNews.com

София. "Аз съм бил премиер, потърпевш. Знам какво е, колко е трудно. Лесно е да се критикува, но трудно е да се управлява", каза бившият премиер от 2001-2005 г. Симеон Сакскобургготски в ефира на бТВ. Бившият престолонаследник на България защити правителството с думите: "резултатите от едно управление са важни, а не детайлите". Според него винаги има възможност да се реагира и настоящото правителство реагира.

"Съжалявам, че толкова много малко хора гласуваха на последните предсрочни парламентарни избори. Колкото повече хора гласуват, толкова по-добре се управлява", каза още Сакскобургготски. 

Той се въздържа да дава политически оценки на настоящото управление. "Аз съм много повече от политик и от 70 години, така че опитът ми е далеч по-широк и бих казал утвърден, отколкото на много други хора. Не обичам да давам оценки, седейки ето тук съвсем спокойно, слава Богу, защото ми се струва, че това не е редно. Човек трябва да е или на една длъжност или да има нещо, което да каже – в момента аз не виждам. Според мен най-важното за имиджа на България отвън и също разбира се и отвътре е да има спокойствие, да се работи, да се гледа напред и да се справяме с проблемите, които ни засягат всички.", заяви бившият премиер.

Попитан дали е необходимо провеждането на предсрочни избори, Симеон Сакскобургготски отговори: "Представете си, че след протестите сегашното правителство подаде оставка. Идват нови избори, съставя се правителство, което не се харесва на друга част от хората." По думите му, погледнато от чужбина, честата смяна на властта в България не е позитивен сигнал. "Като ни наблюдават от чужбина и видят още едно правителство, което не си приключва мандата след това на премиера Бойко Борисов, няма да се отчете като нещо много положително", заяви Симеон Сакскобургготски.

Той потвърди, че не се отрича от позицията си, изказана по повод февруарските протести, които свалиха правителството на Бойко Борисов: „Гражданските протести, макар и не особено желани са част от нормално функционираща демокрация. Достатъчно е да погледнем Гърция, Испания, Словения и други европейски държави. Обичайна демократична практика е решение на правителството да подаде оставка."

Попитан за делото, което се води срещу него в Страсбург относно имотите, Сакскобургготски отговори: "Аз съм гражданин на европейска страна, ние сме пък членове на ЕС. Частната собственост е нещо, което е неприкосновено, от там нататък всеки може да си тълкува нещата, както иска и да действа, както иска. Но винаги трябва да се позоваваме на законите." Бившият престолонаследник каза, че изходът не зависи от него и съжалява, че въпросът не е могъл да се реши в България. "Съжалявам много, но като европейски гражданин аз се опитвам да се защитя, не да атакувам или да съдя държавата си, като някои хора веднага с най- добри намерения се опитаха да ми припишат. И съм доказал през тия 70 години, че съм патриот, а никой не ми дава уроци по тая тема. И на мен ми е било криво като премиер колко пъти България е губила дела в Страсбург и все се ядосвах и се шегувах с министрите и казвах, че да можехме да оправим нещата тук, преди да се стигне до Страсбург", каза Сакскобургготски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай