Неделя,

Съкращават с ден депутатската ваканция

От: Администратор -
5020
Съкращават с ден депутатската ваканция
A
A
A

Парламентът започва със закона на Меглена Кунева за антикорупцията

Депутатите ще почиват с ден по-малко. Вместо на 2 септември на народните избраници ще им се наложи да започнат да се трудят още на първи. За тогава е насрочено заседание на здравната комисия, която трябва да гледа на второ четене закона за лечебните заведения на министър Петър Москов. Проектът бе приет в първоначалния си вариант в средата на юли, след като той оттегли предложението си за приватизация на болници. Въпреки това критиките не спряха и депутатите от ГЕРБ внесоха свои поправки в закона. Официалното откриване на новия парламентарен сезон ще стане факт в сряда.

В проекта за дневен ред, публикуван на сайта на Народното събрание, е записано, че работата ще започне с разглеждане на закона за предотвратяване на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, предложен от вицепремиера Меглена Кунева. В последния работен ден през юли реформаторите направиха опит да го приемат, но срещнаха отпор.

Срещу законопроекта се изказаха от всички парламентарни групи с изключение на блока. Тогава Кунева обяви, че приемането му е важно, тъй като през есента предстои доклад на Европейската комисия по механизма за контрол и партньорство, които ще следят дали и този нормативен акт е приет, за да започнат да мислят дали да махнат мониторинга по Глава "Правосъдие и вътрешни работи" за България.

Основните възражения срещу закона са заради предвидената възможност да се работи по анонимни сигнали. А това създава предпоставки за политически атаки срещу опоненти и неудобни управници. Прогнозите са, че текстовете отново разделят депутатите и да се стигне до размяна на остри реплики в пленарна зала.

Разгорещени дебати се очакват и по закона за училищното и предучилищното образование, предложен от ГЕРБ. Най-големият отпор идва от страна на БСП. Социалистите не приемат да се финансират и частните училища, защото това ще ощети държавните, които и сега са в тежко състояние.

Очаква се в блиц контрола да се включи и премиерът Бойко Борисов, който да отговори на актуални питания на депутатите.
Септември ще е изключително натоварен за народните представители. От ГЕРБ вече обявиха, че ще предложат извънредни заседания, за да може седмица преди гласуването на местния вот парламентът да се разпусне. Председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов коментира за "Стандарт", че ще предложи да се работи и в събота и в неделя през септември и ноември, за да може през октомври депутатите да са свободни да се занимават единствено с предизборната кампания.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички