Съфинансирането ще дава предимство на проекти по плана "Юнкер"

Съфинансирането ще дава предимство на проекти по плана "Юнкер" | StandartNews.com

Добре е България чрез Българската банка за развитие да заяви съфинансиране на плана "Юнкер", като за това разговарях с българското правителство, с премиера, с министъра на финансите, заяви при посещението си в Добрич зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева и добави: - "Те и в момента работят по това дали Българската банка за развитие да се включи в плана "Юнкер". Вече имаме страни - членки, които заявиха желание да съфинансират с плана "Юнкер". И, разбира се, съфинансирането е предимство при разпределението на проектите - кандидати, които се набират на опашката". Тя коментира още, че тече процес на окончателна доработка на законодателството за плана и добави, че тя и колегата й г-н Катайне отговарят за преговорите с Европарламента и Съвета на Европа за довършване на правната рамка, за да може планът "Юнкер" да заработи от 1 юли. "Ние вече имаме работна група на ЕИБ и Еврокомисията, която преглежда проекти, предложени от страните - членки. Опашката много бързо се увеличи.

Там има и български проекти, но все още само 4 проекта са условно одобрени, за да може в момента в който влезе в действие плана "Юнкер", те да заработят. Сред тях все още няма български проект, но аз съм сигурна, че ще има". Тя припомни, че се касае за голям ресурс - очакванията са в размер на 315 млрд. евро в следващите 3 години, които да се влеят в икономиката. "Това са пари, които идват предимно от частния сектор - от застрахователни дружества, банки, пенсионни фондове, частни инвеститори. Пари, които в момента "спят", защото все още след тази дълга криза, страхът на инвеститора е голям. Ние искаме да дадем комфорт на инвеститорите да могат парите да потекат към реалната икономика" - каза Георгиева. Запитана за ситуацията в Македония еврокомисарят изрази надежда, че ще се намери начин да надделее здравия разум и да настъпи успокоение в региона. Георгиева подчерта, че България също е имала своите сътресения, но в момента има стабилно правителство, което само за 6 месеца работа е върнало доверието на Европа в страната ни и изтъкна, че доказателство за това са новите програми, които започват.

В лицето на екоминистърът Ивелина Василева, която също бе в Добрич, еврокомисар Георгиева благодари за работата на кабинета, с която е променено отношението към България. "Минахме през година и половина много трудно време. Спряха еврофондовете във време, в което те бяха и са източник на финансов ресурс, изключително ценен за нашата икономика. В резултат на работата на правителството и общини като Добрич върнахме и увеличихме доверието, което означава, че ще можем да довършим усвояването на средства по стария програмен период и по новия ще тръгнат много бързо програмите. Вече 10 млрд. са отприщени към България. Чакаме до юни месец програма "Околна среда", също да започне. Тя е най-сложната и винаги е било така" - каза Георгиева.

Тя коментира още, че за Балканите най-важното нещо е да продължи работата по разширяване на ЕС и допълни, че не се очаква то да е факт в следващите 5 години,но интересът ни на всички е Балканите да бъдат спокойни. В отговор на въпрос за това с какви механизми се помага на страните, засегнати от руското ембарго, Кристалина Георгиева заяви, че Европа е предвидила близо 300 млн. евро за подпомагане на страните, засегнати от санкциите и част от тази помощ вече е осигурена. "Правим две неща - първо, там където са пострадали особено сериозно селскостопански производители - да отворим възможности те да реализират своята продукция на други пазари. И второто - когато последиците са особено тежки, като някои страни, които граничат с Русия, да дадем директно финансови компенсации. Около 40 млн. евро вече сме дали. България попада в числото страни, които чувстват въздействието от санкциите срещу Русия и в пазарните мерки тя участва, може да бъде включена и във финансовите мерки, стига да покрие изискванията, които всички страни заедно и ЕК сме определили" - коментира тя.

Еврокомисарят посети регионалната система за твърди битови отпадъци, която обслужва 8-те добруджански общини и шуменската Никола Козлево. Тя заяви, че е изключително важно страната ни да дава такива добри примери на Европа за средствата, които са ни отпуснати. "Европа излиза от изключително тежка икономическа криза - продължила 7 години. Знаете, че в новия програмен период ще имаме 3.4 % по-малко пари от предишния заради кризата. И този смисъл е важно да показваме на гражданите на Европа, че парите, които те дават за развитието на други страни, носят резултати" - заяви Георгиева. Еврокомисарят подчерта, че община град Добрич си е създала добра репутация за финансиране на проекти и в новия програмен период и пожела от 32-та млрд. лв. за страната ни за следващите 7 г., Добрич да усвои по-голям дял, спрямо предходния период.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай