С 5,8% е намаляло потреблението на незаконни цигари през 2018 г.

С 5,8% е намаляло потреблението на незаконни цигари през 2018 г. | StandartNews.com

С 5,8 на сто е намаляло потреблението на незаконни цигари през 2018 г, сочат резултатите от традиционното изследване на празни опаковки у нас. Те бяха оповестени пред министър-председателя Бойко Борисов и представители на държавните институции, пряко ангажирани с противодействието на контрабандата.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че статистиката е показателна, че България се справя с контрабандата на цигари. Според него добрите показатели са постигнати и благодарение на "личното ангажиране на прокуратурата по тази тема", защото областните звена са реагирали много бързо.

Той изтъкна, че добрите резултати в борбата с контрабандата оказват положително влияние и на приходите в бюджета, който в момента е на излишък. Премиерът заяви, че очаква тази година, благодарение на борбата с контрабандата, с 200-300 млн. лв да е минимумът, който ще се събере в повече в бюджета.

Борбата срещу контрабандата не е кампанийна работа. Неслучайно бюджетът е на 2 милиарда излишък, а започнахме на минус, с дефицит, заяви Борисов. Той изтъкна ефекта от работата на ситуирания в ГДБОП Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари, в който работят служители на МВР, митници и НАП. По думите му благодарение на съвестната дейност на различните ведомства там се получава двоен контрол. Личното ангажиране на прокуратурата по темата също дава резултат и допринася за бързото реагиране по места.

Премиерът подчерта, че борбата срещу контрабандата допринася за повече спокойствие за гражданите, повече приходи в бюджета и възможност да се повишава стандартът на живот. „Приходите в бюджета позволиха да направим толкова не само в социалната сфера, но и за заплатите на МВР, на армията, на учителите, на служителите за охраната на затворите, за добавките за пенсионерите за Коледа и Великден, за БАН", напомни още премиерът Борисов.

Близо 20 тона нарязан тютюн и над 10 милиона тона къса цигари са били заловени от органите на МВР през последните шест месеца, посочи вътрешният министър Валентин Радев. 553 са досъдебните производства, които са били образувани през последните шест месеца за нелегално разпространение на цигари, допълни Радев.

Изследването показва, че основните марки цигари, които се разпространяват нелегално и собствениците на тези марки, остават едни и същи. Системно се появяват нови марки, които излизат на пазара в цялата страна внезапно и бързо, заменяйки други предишни масово предлагани варианти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай