С поправки на Пеевски: Бебешките храни с 9% ДДС

Бюджетната комисия приеха на второ четене предложенията на ДПС

С поправки на Пеевски: Бебешките храни с 9% ДДС | StandartNews.com

ДДС-то за бебешките млека, пюрета и пелени пада от 20% на 9%. Депутатите от бюджетната комисия приеха на второ четене поправки на закона за ДДС, предложени от народния представител от ДПС Делян Пеевски и неговите колеги - председателят на Движението Мустафа Карадайъ и зам-шефът на парламентарната група Йордан Цонев.

Намалението ще важи за детските храни за деца до 3-годишна възраст, както и за детски фармацевтични продукти, в това число памперси.

Към Закона за данък добавена стойност (ЗДДС) ще се създаде ново приложение. В него се посочва кои храни и детски фармацевтични продукти ще се облагат с по-ниско ДДС.

Според приложението това са адаптирани бебешки млека, прахообразни каши за бебета или за малки деца, хомогенизирани зеленчукови или плодови пюрета в съдове с нетно тегловно съдържание, ненадвищаващо 250 грама. Включени са и пюретата от месо, риби, зеленчуци, плодове или ядки с тегло до 250 г.

Намалението ще направи по-достъпни храните и фармацевтичните продукти за повече семейства. „Длъжни сме пред обществото да осигурим на децата – нашето бъдеще – пълноценни условия за отглеждане и развитие, независимо от ситуацията, в която се намираме”, написаха депутите от ДПС още при внасянето на предложението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай