РЗС: Образованието в Сандански е топприоритет за нашия екип

РЗС: Образованието в Сандански е топприоритет за нашия екип | StandartNews.com

"Образованието е топприоритет за нашия екип!", заяви Яне Янев на специално организирана дискусия с директори на училища и учители от община Сандански, провела се снощи в емблематичния за града "Австрийски" хотел. Поканата на Янев уважиха десетки учители и директори от града и съставните села. РЗС представи програмата си за управление в сектор „Образование", като най-амбициозната им цел е в Сандански да има средно софтуерно училище и отварянето на университетски филиал с профил „Информационни технологии".

"Община Сандански години наред не е имала дори дирекция „Образование", вие знаете колко пренебрежително е било отношението към вас и вашия просветителски труд досега", обърна се към учителите кандидатът за кмет на община Сандански Яне Янев и заяви, че учителите и децата на Сандански ще почувстват колко е важно общината да се управлява с интелект.

Думата бе дадена и на г-н Емил Терзийски, директор на Земеделската гимназия, който сподели горчивината си от подигравателното отношение на Тотев към образованието. Г-н Терзийски посочи как въпреки всичко по своя инициатива е успял да извоюва през 2012 г. Общинският съвет да гласува стипендии за даровитите деца на Сандански. Добра политика, която въпреки че е приета от тогавашния Общински съвет, не се е спазвала и реално такива стипендии не са били изплатени на даровитите деца.

Радо Райков от граждански съвет „Развитие за Сандански" припомни, че по това време председател на комисията по контрол в община Сандански е бил г-н Кирил Котев, чиято отговорност е била именно да следи спазват ли се решенията на Общинския съвет. Отговорност, която той кротко и послушно е пренебрегвал, като само един от многото примери за цената на това негово послушание е тъжният факт, че наградените деца не са получавали полагащите им се стипендии.

Участници в дискусията попитаха Яне Янев какво е неговото решение за проблема с липсата на сигурност и наркоразпространението в много от училищата и престъпността, извършвана понякога дори в училищните дворове. "Изберат ли ме гражданите на Сандански за техен кмет - ще създадем мощна и модерна общинска полиция. Според сега действащите закони общинската полиция има правомощия, почти равни на служителите в системата на МВР. Знаем процедурата, необходима за създаването на общинска полиция, и имаме план как да я обезпечим. Общинската полиция ще има отговорността да патрулира и следи за спазването на реда както в града, особено около училищата, така и в съставните села", сподели решението на този проблем Янев.

На въпрос по проблемите на училищата в съставните села Янев отговори твърдо: "Поемам ангажимент като кмет да направя всичко необходимо сега действащите училища в нашите села да бъдат добре обезпечени и да продължат да работят. Нашето управление няма да допусне да се затвори нито едно училище".

Яне Янев приключи тази първа среща с думите: "Като кмет за мен образованието ще е топприоритет. За това ще провеждаме такива открити форуми с вас, директори и учители, всеки месец. За да може заедно да решаваме проблемите на образованието възможно най-бързо и ефективно".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай