Неделя,

Рязък завой със закона "Магнитски" у нас. Причината

От: Редактор -
423
Рязък завой със закона "Магнитски" у нас. Причината
A
A
A

Два различни тричленни състава на Върховния административен съд обявиха за нищожни части от акта на Министерския съвет, свързани със санкциите по Закона "Магнитски" по две административни дела, предаде БТА.

Те са образувани по жалби на Ирена Кръстева и на "Интернюз 98" ООД със съдружници Елена Динева и "Нове интернал" ЕООД, съобщиха от ВАС.

По делата, които са приключили на първа инстанция, върховните магистрати приемат, че актът на МС е нищожен, тъй като е издаден при липсата на компетентност, както и не е спазено изискването той да е издаден въз основа и да не противоречи на нормативен акт на Европейския съюз, на Конституцията на Република България, на национален закон, или на международен договор, ратифициран от страната ни, уточняват от съда.

В мотивите на решенията се приема, че глобалният закон "Магнитски" би могъл да бъде основание за бързи и своевременни действия на националните власти, но при наличието на национален закон, какъвто в случая не е налице.

Поради тази причина законът "Магнитски" няма пряко приложение на територията на България. Този проблем е бил предмет на разглеждане и от страна на Европейския съюз.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички