Рязък завой със закона "Магнитски" у нас. Причината

Няма пряко приложение на територията на България.

Рязък завой със закона "Магнитски" у нас. Причината | StandartNews.com

Два различни тричленни състава на Върховния административен съд обявиха за нищожни части от акта на Министерския съвет, свързани със санкциите по Закона "Магнитски" по две административни дела, предаде БТА.

Те са образувани по жалби на Ирена Кръстева и на "Интернюз 98" ООД със съдружници Елена Динева и "Нове интернал" ЕООД, съобщиха от ВАС.

По делата, които са приключили на първа инстанция, върховните магистрати приемат, че актът на МС е нищожен, тъй като е издаден при липсата на компетентност, както и не е спазено изискването той да е издаден въз основа и да не противоречи на нормативен акт на Европейския съюз, на Конституцията на Република България, на национален закон, или на международен договор, ратифициран от страната ни, уточняват от съда.

В мотивите на решенията се приема, че глобалният закон "Магнитски" би могъл да бъде основание за бързи и своевременни действия на националните власти, но при наличието на национален закон, какъвто в случая не е налице.

Поради тази причина законът "Магнитски" няма пряко приложение на територията на България. Този проблем е бил предмет на разглеждане и от страна на Европейския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай