Русофили и отцепки от БСП в коалицията на Жан

Четири партии в новия ляв съюз

Русофили и отцепки от БСП в коалицията на Жан | StandartNews.com

Русофили и отцепки от БСП влизат в коалицията на Жан Виденов за предсрочните парламентарни избори. Бившият премиер става организационен секретар на „Ляв съюз за чиста и свята република“, която ще участва на вота на 11 юли. Коалицията се сформира по инициатива на „Лява алтернатива на България“ на дясната ръка на Виденов Иван Атанасов, който ще бъде и председател. Четири партии влизат в коалицията.

ВИЖ ОЩЕ: Жан на вота със завет на Левски.Че Гевара зад него

Това са:

    „Социалистическа партия Български път с председател“ проф.  Ангел Димов, който бе най-твърдият поддръжник на Виденов по време на премиерския му мандат. След свалянето му от лидерския пост в БСП в края на 1996 г. след масовите протести в България срещу управлението му, хиперинфлацията и финансовата криза, Димов единствен не се разграничи от Жан Виденов.

    „Българска прогресивна линия“ с председател Красимир Янков, който напусна БСП след прекия избори на Корнелия Нинва за лидер на БСП.

    „Възраждане на отечеството“ с председател Николай Малинов, който е лидер на движение „Русофили”.

    „Партия на българските комунисти“ с лидер Иван Пенчев.

Виденов е министър-председател на България през 1995 – 1997 г. и председател на Българската социалистическа партия от декември 1991 до декември 1996 г. Управлението му бе запомнено със зърнената криза, масовия фалит на банки и хиперинфлацията. В момента той преподавател в пловдивското Европейско висше училище по икономика.

„Задават ни въпроса „Защо сега?“. Левицата е разгромена и не е представена в Народното събрание, съответстващо на броя на левите хора в България. Имаме шанс да разбием олигархичния модел на управление и обществени отношения, който тормози България вече 30 години. Смятаме, че има заплаха за България – за нейната териториална цялост и суверенитет заради провокациите, отправени към Русия и влошените отношения с всички съседни страни “, заяви председателят Иван Атанасов.

Той допълни, че Виденов е „архитектът“ на коалицията. По думите му политическото сдружение ще се бори за справедливост във всички сфери. „Ние сме за морал и ценности в политиката и смятаме, че със собствените си биографии можем да го докажем. Ние сме истинска левица и патриоти“, допълни Атанасов.

„Да посочиш Бойко Борисов за враг не е достатъчно, за да те постави в левия спектър. Всички недъзи от управлението на ГЕРБ са визитната картичка на претендиращите да са в левия спектър. Не е лява политика унищожаването на леви предприятия, снимка с една козичка, да изведеш парламентарната група от заседанията на Народното събрание, когато се коментира концесия за националните богатства. Левите политики се защитават от хора с ляво мислене“, каза Красимир Янков.

От „Възраждане на отечеството“ посочиха, че ще следят внимателно външната ни политика с Русия, ще дават отпор на всички порочни действия и ще се борят за възстановяване на добрите отношения с руснаците.

Иван Пенчев от „Партия на българските комунисти“ заяви, че от април се водят преговори за създаване на коалицията „Ляв съюз за чиста и свята република“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай