Руското посолство изумено, че гоним 10 дипломати. Заплахата

Този враждебен демарш ще получи адекватна за новия дух на двустранните отношения реакция

Руското посолство изумено, че гоним 10 дипломати. Заплахата | StandartNews.com

Това е поредната агресивна стъпка от ръководството на България и ние я разглеждаме като ясно обозначено намерение да се сведе до минимум целият спектър на руско-българските отношения. Това се казва в позиция на посолството на Русия у нас, публикувана на страницата на мисията във Фейсбук, по повод днешното решение на страната ни да обяви 10 руски дипломати за персона нон грата.

Днес МВнР на България за пореден път обяви за изгонване на дипломати на посолството на Русия в България. Този път броят на колегите ни, обявени за „персона нон грата", неприятно изумява с мащаба си, посочват от посолството.

"Надяваме се, вземайки това решение, българското външнополитическо ведомство със студена глава е оценявало всички рискове на подобен пирует", заявяват от руското посолство.

Този враждебен демарш в скоро време ще получи съответна оценка и адекватна за новия дух на двустранните отношения реакция, пишат от дипломатическата мисия.

По-рано от МВнР съобщиха, че по предложение на компетентните власти, съгласувано с министър-председателя Кирил Петков, България обявява днес 10 руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата, като им даде 72-часов срок да напуснат страната. Заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев връчи съответната вербална нота на посланик Елеонора Митрофанова.

Съгласно информацията на компетентните власти, посочените служители на посолството на Русия у нас са осъществявали на територията на България дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения,  посочиха от МВнР .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай