Румяна Бъчварова представи екипа си

Румяна Бъчварова представи екипа си  | StandartNews.com

София. Вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова представи днес в Министерски съвет екипа и приоритети си.

Началник на политическия кабинет е Антон Герунов. Съветници стават журналистът съучредител на "Движение България на гражданите" Тома Биков и съоснователят на "Протестна мрежа" Ясен Атанасов. Бъчварова днес официално представи екипа и приоритетите си. Биков ще отговаря за въпросите по публични политики и за темите, свързани с борбата с корупцията в администрацията. Атанасов ще съветва Бъчварова по въпросите на културата и образованието.

Васил Величков е съветник въпросите на електронно управление. Величков съветваше и служебния вицепремиер на Близнашки Илияна Цанова. Калина Константинова е съветник по административната реформа, а Христина Иванова - по комуникации и медии, информира БГНЕС.

"Искаме администрацията да стане модерна и да бъде насочена към гражданите и бизнеса. Докато населението намалява, администрацията нараства - това е резултат от поредица от фактори, не само демографски. 63% от административните услуги, са такива при които гражданите са посредници между администрациите", каза Бъчварова, цитирана от Фокус.

"Целта е администрациите да улеснят гражданите като комуникират по-добре по между си. Приоритетно ще бъдат въведени електронни услуги, чиито краен ползвател ще са гражданите и бизнеса", посочи още вицепремиерът и добави и друг важен приоритет е въвеждане на оценка на въздействието за по-добри закони.

"Държавата, с всички проблеми, които има в своето управление, е изграждана систематично като наклонено жилище. Основните опори на сградата са създадени, но много малко са хоризонталните платформи, по които се осъществява координацията. Самите процеси текат, но е това е изключително трудно и изисква много усилия. Позицията на вицепремиерите съзнателно беше оставена без да има отделни портфейли, с изключение на портфейла на вицепремиера Ивайло Калфин, защото анализът на ситуацията на управлението от първия мандат показа, че ако има систематичен дефект в държавното управление, то е по-скоро в нивото и начина, по който се осъществява координацията между отделните сектори, отколкото в самите процедури, които по вертикал се осъществяват", продължи тя.

"Мисля, че от позицията на вицепремиерите, координацията между отделните сектори може да се окаже много ефективна по конкретни проблеми, защото най-нерешимите проблеми в управлението се оказват тези, които остават на границата между отделните сектори на политики. По този начин може да се помогне много за по-бързото им решаване, а при един втори мандат, бързото решаване на проблемите е важен приоритет", добави още вицепремиерът.

"Всички, които ни критикуват, че програмата на правителството е закъсняла и не им е ясно как работи то, според мен живеят със старата представа, че се следва някакъв списък от политики и пропускат факта, че документът, с който стъпихме в длъжност на практика беше уникален. Успяхме със съвместни усилия да направим този документ за изключително кратко време. В него са отразени най-съществените приоритети на управлението. Другата критика, която се отправя към нас е, че е нямало ясни приоритети на управлението. Ситуацията, в която ние влязохме в управлението, изискваше много решителни, важни мерки и действия във всяка една от сферите. Да определиш в документ, като програмата на правителството, означава да пренебрегнем някои от важните стъпки, които се случват", заяви Бъчварова.

"Разбирате, че това изисква координация и моето виждане е, че оттук-нататък координацията няма да приключи с приемането на програмата. Тя ще продължи, защото и ситуацията е динамична, и факторите са много. В Съвета за развитие, който определихме като основен орган, на който се координират решенията и позициите на правителството, както и на подкрепящите го партии, ще има възможност да се обсъждат теми, които отделните министри предлагат и когато бъде взето решение, която не е отразена в програмата на правителството, решението може да бъде допълнително отразено в тази програма", каза още Румяна Бъчварова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай