Румъния поиска да отложим ремонта на Дунав мост

Сорин Гриндяну и българският му колега Николай Събев разговаряха на 6 юни в Букурещ

Румъния поиска да отложим ремонта на Дунав мост | StandartNews.com

Румънският вицепремиер Сорин Гриндяну, който е и министър на транспорта и инфраструктурата, съобщи, че е отправил молба към българските власти да отложат за есента ремонта на Дунав мост 1 при Гюргево и Русе, за да не се засегне и без това натовареният пътен трафик през лятото, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

На пресконференция в Бузъу министър Гриндяну заяви, че българският му колега е обещал да разгледа искането.

Гриндяну каза, че е разговарял с българския си колега при негово посещение в Букурещ и е отправил молба за отлагане на ремонтните дейности за септември. От българска страна е получено уверение, че предложението ще бъде разгледано.

Сорин Гриндяну и българският му колега Николай Събев разговаряха на 6 юни в Букурещ. От съобщение на Министерството на транспорта и съобщенията за срещата се разбра, че българската страна е предвидила да започне ремонт на своята част от Дунав мост 1 през юли. Отбелязва се, че от гледна точка на румънската делегация това може да създаде сериозни проблеми за туристическите и търговските потоци.

Министър Николай Събев тогава е заявил, че ще обсъди въпроса с вицепремиера и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов (вече в оставка), за да може да се планира времето за ремонт така, че трафикът между двете държави да се затрудни в минимална степен, увериха  ведомството.

За Румъния приоритет остава драгирането на Дунав.

Двамата министри са стигнали до мнението България и Румъния да започнат едновременни предпроектни проучвания на петте локации от двете страни на реката за изграждане на нови мостове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай