Понеделник,

Румъния поиска да отложим ремонта на Дунав мост

От: Стандарт -
2322
Румъния поиска да отложим ремонта на Дунав мост
A
A
A

Румънският вицепремиер Сорин Гриндяну, който е и министър на транспорта и инфраструктурата, съобщи, че е отправил молба към българските власти да отложат за есента ремонта на Дунав мост 1 при Гюргево и Русе, за да не се засегне и без това натовареният пътен трафик през лятото, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

На пресконференция в Бузъу министър Гриндяну заяви, че българският му колега е обещал да разгледа искането.

Гриндяну каза, че е разговарял с българския си колега при негово посещение в Букурещ и е отправил молба за отлагане на ремонтните дейности за септември. От българска страна е получено уверение, че предложението ще бъде разгледано.

Сорин Гриндяну и българският му колега Николай Събев разговаряха на 6 юни в Букурещ. От съобщение на Министерството на транспорта и съобщенията за срещата се разбра, че българската страна е предвидила да започне ремонт на своята част от Дунав мост 1 през юли. Отбелязва се, че от гледна точка на румънската делегация това може да създаде сериозни проблеми за туристическите и търговските потоци.

Министър Николай Събев тогава е заявил, че ще обсъди въпроса с вицепремиера и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов (вече в оставка), за да може да се планира времето за ремонт така, че трафикът между двете държави да се затрудни в минимална степен, увериха  ведомството.

За Румъния приоритет остава драгирането на Дунав.

Двамата министри са стигнали до мнението България и Румъния да започнат едновременни предпроектни проучвания на петте локации от двете страни на реката за изграждане на нови мостове.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички