Румен Петков: България трябва да си върне селскостопанските пазари у нас

Румен Петков: България трябва да си върне селскостопанските пазари у нас | StandartNews.com

София. По стар обичай днес - на Кръстовден - откриха сеитбата в плевенското село Коиловци с ритуал. Кооперацията обработва близо 10 хиляди декара земя. Сред гостите на сеитбата бяха водачът на листата на АБВ за 15-ти МИР Плевен Румен Петков, който е и съкооператор в Коиловци, както и вторият в листата – Цветан Антов.

„Много е важно да сме със съзнанието, че отминаха тежки за България години, много е важно да разбираме, че на нас освен зърнопроизводство, ни е необходимо и животновъдство, на нас ни е необходимо растениевъдство и за всичко това са ни необходими пазари. Това означава, че българският селскостопански производител трябва да се върне на българския пазар, защото от най-големият износител в Европа, ние се превърнахме в най-големият пазар, поради едно неразумно управление на българското селско стопанство, на инструментите, с които държавата разполага, за да защити нашите селскостопански производители. Голямата цел е ние отново да излезем на европейските и на руските пазари, защото там имаме традиции, имаме авторитет, защото там има хора, които познават и обичат българското селскостопанско производство, българските плодове и зеленчуци, българското месо, българските вина", заяви Румен Петков.

Ние ще работим за по-справедливо разпределение на субсидиите в земеделието, заяви вторият в листата на АБВ в Плевенски МИР Цветан Антов. „Не е редно 80 процента от субсидиите да се разпределят в 6 процента от големите земеделци, по –точно – зърнопроизводители. Трябва да се подпомага и по-малкото земеделие, в това число да се развива животновъдството и зеленчукопроизводството, да се върне на позициите, които сме имали като селскостопанска държава", каза Цветан Антов. Румен Петков и Цветан Антов пожелаха успешна и плодородна година на кооперацията. По стар обичай председателят на кооперацията Емил Илиев зася зърното и разчупи питата, задължителна за днешния ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай