Ройтерс: Може да спрат гурбетчиите, ако не се отвори пазарът

Ройтерс: Може да спрат гурбетчиите, ако не се отвори пазарът | StandartNews.com

Ако България остави в сила мораториума след 1 януари 2014 г., вероятно срещу страната ще бъде заведена наказателна процедура, тъй като тя нарушава принципа за движение на капитали. Ако пък държи на забраната чужденци да купуват земя, България трябва да предоговори присъединителния си договор към ЕС, който да бъде ратифициран от всички страни членки. Това би създало прецедент в историята на съюза и е възможно само на теория, коментират експерти.
Говорителката на еврокомисаря по вътрешния пазар Мишел Барние - Шантал Хюз, коментира пред БНР, че ЕК очаква България да отвори пазара на земя в съответствие с поетите ангажименти.

"Ако България иска мораториумът да остане в сила след началото на другата година, ще трябва да получи подкрепата на всички страни членки. Това означава преразглеждане на присъединителния договор, както и прератифицирането му от всички 28 членки", добави Хюз.

Агенция Ройтерс пък коментира, че всяко ревизиране на присъединителния договор може да доведе като резултат до реципрочни действия за България от страните членки на ЕС, включително потенциално удължаване на ограниченията за българи до трудовия пазар на другите европейски страни. Говорителят на еврокомисаря по заетостта Ласло Андор - Джонатан Тод, обаче заяви пред "Стандарт", че това не е възможно. "Абсолютно невъзможно е, защото ограниченията за свободно движение на работници от България е заложено в присъединителния договор на страната. Той не може да бъде променян, освен ако няма нов договор, ратифициран от всички страни членки", коментира и Тод.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай