Рокада в отбраната

Рокада в отбраната | StandartNews.com

Освободен е началникът на политическия кабинет, същото очаква и постоянния секретар

София. Началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков е бил освободен от длъжността си днес, научи "Стандарт". Той е получил заповедта, след като се е върнал от продължителен отпуск. От Министерството на отбраната коментираха, че най-вероятно няма да има нов титуляр на поста, предвид прогнозите за предсрочни избори. Неофициално от ведомството заявиха, че причината е несправяне с професионалните задължения.
Самият Жерков смята, че е освободен заради оказаната от него подкрепа за постоянния секретар на отбраната д-р Добромир Тотев, който най-вероятно също няма да запази поста си.

По-късно през деня от политическия проект на Георги Първанов дадоха ново обяснение. Според тях Жерков е уволнен, тъй като се е присъединил към Инициативния комитет за учредяването на политическа партия АБВ, което трябва да стане факт на 28-и юни. Цитиран от пресцентъра на формацията, Жерков посочва, че няма преки доказателства за това, но "събитията следват последователност, която води към подобен извод".

Уволнението на Тотев пък се очаква да стане факт през следващите дни. Причината тук също е несправяне със служебните задължения, казват от военното ведомство.

Преди няколко дни е имало среща между д-р Тотев и министъра на отбраната, на която на постоянният секретар е предложено да напусне по взаимно съгласие. Което той отказва. Затова със заповед на министъра е назначена атестационна комисия, начело на която е зам.-министърът Иван Иванов, която трябва да оцени работата на Тотев. В нейния състав влиза и Иван Жерков.

Окончателният й доклад все още не е готов, но "Стандарт" научи, че оценката най-вероятно ще бъде негативна. Това е и законово основание за уволнение. Самият Тотев пък е подал жалба до Върховния административен съд, с която обжалва решението за създаване на комисията.

Неговият пост е най-висшата цивилна, експертна и неполитическа длъжност в Министерството на отбраната, като контролира огромни финансови ресурси, законите и правилниците, контрол на изпълнението на бюджета и администрацията. Тотев бе назначен по време на кабинета "Райков". Досега не се е появявала информация за напрежение между него и политическото ръководство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай