Понеделник,

Риск за националната сигурност! Извънредно от Димитър Стоянов

От: Агенция Стандарт -
4130
Риск за националната сигурност! Извънредно от Димитър Стоянов
A
A
A

Има риск за националната сигурност, но пряка заплаха няма. Това заяви военният министър Димитър Стоянов, часове след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в страната си.

"Мобилизация в Русия води до ожесточаване на конфликта и трудно може да бъде предсказан неговият край. Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха - не. България е член на НАТО. Това гарантира националната ни сигурност", поясни министър Стоянов. И дпълни: “Всеки един горещ конфликт като този в Украйна е риск за националната сигурност. Ние го усещаме сами. Виждаме какво става с цените", допълни още той, цитиран от Нова.

По време на редовното заседание на Министерския съвет в сряда са приети три документа, касаещи Министерството на отбраната: за безвъзмездно предоставяне на хуманитарна помощ на Украйна, програма за приоритетни инвестиционни разходи на ведомството и проект за инвестиционен разход за придобиване на 8 самолета F-16. 

На Украйна ще бъдат предоставени 350 медицински комплекта, които ще осигурят медицинско обслужване за 35 хил. граждани, обясни Стоянов.

"Вторият документ е от изключителна важност за Министерството на отбраната. Той е за приемането на програма за приоритетни инвестиционни разходи. В нея влизат 13 проекта, като те покриват само една част от необходимите способности. При прегледа на отбраната през 2019-2020 г. са дефинирани 188 способности, които трябва да има българската армия. Ние сме акцентирали само върху 13 от тях. Сумата, която ги покрива, е 6,6 млрд.”, каза още Стоянов.

По думите му е важно страната ни да инвестира в нова военна техника, защото “изоставаме значително от нашите съюзници”. 

“Българската армия е подценявана повече от 30 години. Съвременната геополитическа среда изисква от нас да помислим в посока модернизация. Тя е необходима и важна”, категоричен бе Стоянов. 

Третият приет от МС документ е за придобиване на осем самолета F-16, блок 70. “Изключително  важно е придобиването на нова техника за българските ВВС. Ние разполагаме със стара съветска техника, която не можем да поддържаме заради войната в Украйна”, поясни военният министър. Очакванията са, че самолетите ще пристигнат у нас през 2027 г. 

Сумата по трите договора е 1 296 412,185 долара без ДДС.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички