Рибарски каза работи ли споразумението с миньорите

То трябва да се изпълнява, ще реши голяма част от проблемите, каза депутатът

Рибарски каза работи ли споразумението с миньорите | StandartNews.com

Споразумението за въглищните централи решава до голяма степен проблемите на бранша. Това заяви в интервю за БНТ Радослав Рибарски, депутат от ПГ на “ПП-ДБ”.

"Представителите на протестиращите дойдоха с 6 искания, последваха 8 часа преговори и разисквания в Народното събрание. Приети бяха в пълна степен тези искания, които бяха представени в началото - енергийна стратегия, механизъм за капацитет и т.н. Не бих нарекъл тези преговори работа на парче. Споразумението трябва да се изпълнява, защото то ще реши голяма част от проблема", каза Рибарски.

Депутатът обърна внимание на шеста точка от документа.

"Там е записано: възможности за проучване на технологии за улавяне на въглероден диоксид. За мен това е разковничето за решаването на проблема. Това отменя всички въпроси, които остават нерешени. Има възможност тези технологии да бъдат изградени като пилотни в някои от централите и да се види ефектът им. Очаква се технологията да осигури до 70% прочистване на въглеродния диоксид и да постигне доста ниски нива на азотни окиси. За всички в комплексите е ясно, че азотните и серните диоксиди са сериозни емисионни проблеми и нивата им всяка година има изисквания да намаляват", допълни Радослав Рибарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай