Ревизията! Скандал за белезници, чанти и коли

Депутатите се скараха за ВиК сектора

Ревизията! Скандал за белезници, чанти и коли | StandartNews.com

Белезници, чанти, коли и милиони станаха част от дебата за ВиК сектора, който се проведе на прекалено висок тон в комисията по ревизията на Мая Манолова. На въпроси на депутатите, които отново си крещяха, отговаряха регионалния министър Петя Аврамова и шефът на ВиК холдинга Иван Иванов.

Чувам как щракат белезници, вдигна градуса на напрежението още в първите минути на дискусията проф. Румен Гечев (БСП). Стана практика на тази комисия да издава присъди, скочи Георг Георгиев (ГЕРБ). И отсече: "Белезници трябваше да щракат още през 97-а година!". (б.р. - На 10 януари 1997 г. след масовия фалит на банките и в разгара на хиперинфлацията, причинена от кабинета на Жан Виденов, хората щурмуваха парламента. По това време Румен Гечев бе икономически вицепремиер на Виденов) Пари от ВиК холдинга са отишли за погасяване на дългове на дъщерни дружества, каза Мая Манолова. И съобщи, че над 36,83 млн. лв. са били дадени на 6 ВиК дружества като заеми и за увеличаване на капитала. Най-скандален, според нея, бил случая с ВиК Добрич, което получило 5 млн. лв. за изпълнение на задължения към доставчици и 20 млн. лв. за увеличаване на капитала. Но на едно и също заседание, в рамките на няколко часа, капиталът първо бил увеличен с 20 млн. лв., а след това намален със същата сума. Така парите останали в дружеството и Манолова настоя да знае какво е станало с тях.

Какво друго сте свършили, освен да раздадете заеми. Със същия успех можеше да го направи Министерски съвет. Защо едните ВиК дружества получават заеми, а други траншове, възмути се още Манолова.

Даваме на тези които поискат, каза Иван Иванов и си навлече смеха на залата. ВиК- Добрич бе в плачевно състояние. Експерти направиха оценка колко да бъде увеличен капиталът. Юридическа кантора направи препоръката за тази финансова операция - първо увеличаване на капитала, после намаляване. 20-те милиона са използвани целево за нужните на дружеството. С 10 млн. са си платили натрупани задължения за такса водоползване, обясни сериозно Иван Иванов. И съобщи, че ще изпрати на комисията становището на финансистите.

Това обаче предизвика лют скандал законна или не е подобна финансова операция. Цялата комисия ви чака да разберете за какво става въпрос, не е толкова сложно, иронизира Манолова Димитър Главчев (ГЕРБ). Има си компетентни органи, те трябва да решат това, включи се и съпартиецът му Маноил Манев. Манолова пък се възмути, че пиарът на ГЕРБ Никола Николов снима заседанието, с което си навлече гнева на хората на Борисов. Значи вие може да снимате с 4 камери, а ние не, скочи Манев. И заяви, че иска прозрачност и ГЕРБ нямат от какво да се притесняват.

Накрая избухна скандал за чанта и кола между Антоанета Цонева )Демократична България" и зам.-регионалния министър в оставка Николай Нанков. Цонева попита морално ли е ВиК дружество в незавидно финансово състояние като варненското да купа Ауди А8, което му е ненужно, за да го ползва след това принципалът - регионалното министерство в лицето на Нанков.

Това е станало 2008 г., когато питайте Румен Гечев кой бе принципал, ядоса се Нанков. И заяви, че практиката ВиК дружествата да купуват ненужни коли е прекратена от ГЕРБ още 2009 г. Пазарната оценка на колата е по-ниска от чантата и вашето сако в момента, заяви Нанков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай