Режат депутатски надници за кръшкане

Избраниците - три седмици на жълтите павета, една при хората

Режат депутатски надници за кръшкане  | StandartNews.com

София. Депутатите, които не участват в повече от половината гласувания за деня, да бъдат лишавани от надница. Такава поправка в правилника на Народното събрание обсъждат управляващите от ГЕРБ, научи агенция Стандарт Нюз от източници от властта. Честа практика е депутати сутрин да се регистрират, но след това да излизат от парламента на срещи. Идеята на властта е част от мерките срещу кръшкане от работа. В началото на мандата това Народно събрание пребори гласуването с чужди карти, като въведе пръстови отпечатъци.

В момента надници се отнемат при неизвинено отсъствие или когато председателят на НС отстрани от залата депутат за грубо поведение, ако пречи на работата на колегите си, гласува с чужда карта, оскърбява парламента или президента, призовава към насилие в залата или сградата. Средната депутатска заплата без надбавките за стаж и участия в комисии е около 2200 лв. Така средната надница е стотина лева.

Такъв ред от години е наложен при управляващите от ГЕРБ, а събраните от глобите пари отиват за благотворителност. М.г. от такива санкции от депутати от ГЕРБ са били удържани 65 000 лв., лаконичен бе шефът им Красимир Велчев. Той не пожела да обсъжда поправки в правилника, преди с колегите си от парламентарната група да изработят становище.

Друга идея на ГЕРБ е половинчасовата почивка да е в 12,00 ч, а не както е сега - в 11,00 ч. Мотивът им е, че до обяд хората са по-работоспособни и активната дейност е добре да е концентрирана преди обяда. Заседанието все така ще започва в 9,00 ч и ще продължава до 14,00 ч, за да могат следобед да работят парламентарните комисии.

В момента в месеца има 12 заседания - депутатите работят на жълтите павета в сряда, четвъртък и петък. Понеделник и вторник са им за срещи с избиратели. Идеята на ГЕРБ е заседанията в зала отново да са 12 месечно, но да са във вторник, сряда, четвъртък и петък три последователни седмици. А за срещи в избирателните райони да остане цяла свободна седмица. Мотивът на управляващите е, че така депутатите ще имат достатъчно време да работят в региона си. А и ще се спестят разходи за транспорт. Още повече че догодина предстоят парламентарни избори и така ще се спестят провалени заседания заради липса на кворум.

Засега тези промени се обсъждат само в групата на управляващите. Предстои да се сондират и останалите партии за мнение. А същинските дебати да са след лятната ваканция. Целта на поправките ще е да се вдигне КПД на Народното събрание, смятат управленци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай