Събота,

Регионалното министерство дава 220 млн. евро за уязвими групи

От: СТАНДАРТ -
106
Регионалното министерство дава 220 млн. евро за уязвими групи
A
A
A

Над 220 млн. евро по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. са предвидени за изпълнението на мерки и дейности в подкрепа на уязвими групи от населението и хора в неравностойно положение.

За това информира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Стефан Аспарухов на конференция „Политики за подобряване жилищните условия на уязвими групи на общинско и национално ниво“.

От общия ресурс 76 млн. евро са за подобряване на здравна и социална инфраструктура, в която ще се предоставят услуги за ранно детско развитие, за превенция и ранна интервенция на увреждания на деца и други. С инвестициите в здравна инфраструктура ще се даде приоритет на профилактиката на болестите, както и на подкрепата за лечение на сърдечно-съдови, онкологични и неврологични заболявания, развитие на телемедицината, мобилни кабинети, доставки на специализирано оборудване за болниците и други. Ще бъдат приоритизирани инвестициите в структурите за продължително лечение и рехабилитация, както и за създаване на центрове за гериатрични и палиативни грижи.

Над 19 млн. евро са предвидени за осигуряване на модерно и достъпно жилищно настаняване, в това число инвестиции в реновиране и/или изграждане и оборудване на жилища, включително общинско жилищно настаняване, както и собствени жилища на представители на уязвими групи.

Около 127 млн. евро са за зелена градска инфраструктура, включително изграждане на обществени зони за отдих и зелени площи, както и дейности за обновяване на квартали и други. 

„Нашите усилия в МРРБ са насочени към увеличаване на икономическия растеж на българските региони, както и за насърчаване на балансирано териториално развитие“, подчерта заместник-министърът. Тези усилия се подкрепят именно от европейското финансиране.

Аспарухов подчерта, че освен финансирането за подобряване на жилищните условия на уязвими хора, е необходимо държавните институции и представителите на неправителствения сектор да работят заедно за прекратяване на жилищната бедност. „За целта е важно да се идентифицират и насърчават политики, насочени към повишаване качеството на живот на хората, социалното включване и намаляване на бедността, както и за трайната интеграция на маргинализираните общности“, заяви още архитект Аспарухов.

Той беше категоричен, че основна цел на политиката за регионално развитие е създаването на икономически силни и устойчиви региони чрез целенасочени инвестиции и мерки за справяне с негативните демографски тенденции и намаляване на регионалните различия по отношение на населението.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички