Реформаторите "откраднаха" Огнян Герджиков от БСП

Реформаторите "откраднаха" Огнян Герджиков от БСП | StandartNews.com

Художникът Велислав Минеков е фаворит на Блока

И бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров в битката за кандидат-президент на РБ

Докато левите се наумуват за евентуалния си кандидат-президент, десните от Реформаторския блок им "откраднаха" професора по търговско право от Софийския университет Огнян Герджиков. Той е един от шестте номинации, които вчера следобед бяха представени в бели затворени пликове в централата на "Раковски" 134. Днес на заседание на Председателски съвет от 16 часа лидерите на партиите в блока ще ги отворят и ще обсъдят имената. Целта е още в последния работен ден на юли да бъде обявено името на кандидат-президента на РБ, а заедно с него през август ще се търси и вицето. Огнян Герджиков е номиниран заедно с бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) Димо Гяуров от БНД - партията, представлявана от депутата Борислав Великов. Герджиков е бивш председател на 39-ото НС, депутат от НДСВ в два парламента. Освен на научни монографии, е автор и на две детски книжки. Пред "Стандарт" той демонстрира с чувство за хумор новината, че е желан и отляво, и отдясно за държавен глава. "Случват се такива недоразумения", каза той още преди седмица. В началото на тази обаче допусна, че не би приел партийна номинация, но ситуацията би била различна, ако е "надпартиен кандидат".
Неговото име е било дадено за пример като сполучливо за блока при обсъждане на качествата на бъдещия кандидат още в самото начало на Изпълнителен съвет на блока, разказаха за "Стандарт" участници в заседанията.

Свои хора в битката пускат БЗНС - ген. Съби Събев, бившият ни национален представител във Военния комитет на НАТО, и Гражданския съвет - Трайчо Трайков и Гроздан Караджов. Най-изненадваща се очертава да е номинацията на ДБГ - Велислав Минеков. Той обаче има и най-големи шансове да бъде официално издигнат. Странността идва оттам, че макар да е един от учредителите на ДБГ, той напусна партията и РБ още през ноември 2014-а в деня, в който реформаторите подписаха коалиционно споразумение с ГЕРБ и влязоха във властта. Оттогава Минеков не пести критики както към ГЕРБ и особено към културния министър Вежди Рашидов, но и към бившите си съпартийци. Затова и още когато се появиха слуховете за бъдещата му номинация, се говореше, че той по-скоро е харесван от Гражданския съвет. Вчера Инициативен комитет от 20 известни личности се обърна към РБ с искане да подкрепят "истинския гражданин и интелектуалец" Велислав Минеков за президент и да загърбят "дребнавите противоречия", за да може блокът да се изправи срещу реваншистката лява върхушка и партийния кандидат на ГЕРБ като "автентичен граждански кандидат със силен глас и ярка позиция". Подписи под призива са сложили дъщерята на Богомил Райнов - Диана, писателят Захари Карабашлиев и стилистът Кръстьо Капанов. "Минеков е свестен човек, но е един политически наивник. Използват го, защото е удобна за ГЕРБ кандидатура. Така хем ще участваме, хем е ясно, че ще загубим", коментираха пред "Стандарт" от опозиционното крило на РБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай