Реформаторите искат гражданите да отзовават депутати

Реформаторите искат гражданите да отзовават депутати | StandartNews.com

Велико Търново. Реформаторите поискаха промени в Изборния кодекс и Конституцията за да не се дава възможност на кандидат-депутат да е водач на две листи в различни избирателни райони. Второто им искане е избирателите да могат да отзовават народни представители. Това можело да се използва при скандали с депутата от Свищов Георги Марков.

"Кой го направи този човек депутат? Това е лична отговорност на бившия вицепремиер Цветан Цветанов, първо да влезе в листите за Великотърновски регион, а после да е депутат след като самия Цветанов влезе в парламента като водач на листа не от нашия регион, а от Благоевградския. Затова смятаме, че трябва да се промени Кодекса и да не можеш да бъдеш водач на две листи, защото това е лъжа. Това е един класически пример за задкулисие, което управлява българския парламент и това трябва да се прекрати", каза д-р Ваньо Шарков. ГЕРБ трябвало да дадат ясни доказателства, че не участват в тази сделка. Представителите на Реформаторския блок казаха, че между тях и Георги Марков не предстоят съвместни бъдещи разговори и действия.

От следващата седмица ще организират открити приемни в общините от областта, на които ще бъдат представени шест стъпки за излизане от кризата. Сред тях са незабавна оставка на правителството, разпускане на 42-то Народно събрание, нови избори, реформаторски кабинет с ограничен мандат и свикване на Велико народно събрание. Първата приемна за граждани ще се проведе в Горна Оряховица на 17 декември от 17,00 ч. в офиса на ДСБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай