Реформатори при ДПС за съдебната реформа (ОБЗОР)

Реформатори при ДПС за съдебната реформа (ОБЗОР) | StandartNews.com

Толкова сериозен политически разговор не съм водил, призна Радан Кънев

Разговорът с Реформаторския блок не постигна съгласие за подкрепа до края на този месец на първо четене на конституционния проект от страна на ПГ на ДПС. Така обобщи извънредната среща в парламента между представителите на РБ и ДПС лидерът на ДПС Лютви Местан. Разговорът се проведе по инициатива на представителите на Блока сред препоръката на премиера Бойко Борисов да се спрат с междуличностните конфликти, за да има съдебна реформа.

Преди ден Борисов призова "всеки да направи крачка назад" и уточни, че вече е разговарял с министъра на правосъдието Христо Иванов и с Радан Кънев (РБ). Представителите на Блока бяха посрещнати в кабинета на зам.-председателя на НС Алиосман Имамов с кафе и баклава.

"Аз лично на толкова сериозен политически разговор не съм присъствал до момента, този час и половина беше без празно време", призна след срещата с ДПС Кънев. Лидерът на ДПС от своя страна посочи, че разговорът е бил коректен и конструктивен. Но припомни позицията на Движението, че съдебната реформа трябва да се реализира след предварително постигнато съгласие.

"След местните избори съдебната реформа да се реализира като продукт на обща воля на съгласие между системните политически партии", заяви Местан. Лидерът на Движението изрично уточни, че не става дума за забавяне на реформите. "Убедени сме, че при този подход съдебната реформа ще се ускори и ще се реализира много по-бързо в сравнение с продължаване на усилията по този конституционен проект", каза Местан. И отбеляза, че ако се постигне съгласие по този подход се постигне предварително съгласие по съдържанието и посоката на съдебната реформа, то след местните избори реформата ще отнеме много по-малко време.

"Този конституционен проект е дискредитиран и предвид сгрешения подход при налагане", заяви още лидерът на ДПС. Местан посочи, че депутатите от Движението няма да гласуват против конституционния проект. "Възможно е обаче да дадем малко по-особен знак, че сме готови да участваме активно за реализирането на съдебната реформа, не непременно чрез този конституционен проект, а друг, по който предварително да постигнем съгласие, дори по-мащабен след изборите", каза лидерът на Движението.

Управлението
да се изчисти от
национал-популисти

Лютви Местан, лидер на ДПС

Профилът на управление на страната трябва да се изчисти от национал-популистите и това не е приоритет на ДПС. Това е полезно за развитието на демократичния процес за европейска България. Когато някой иска чрез подкрепа на Конституция за пълния мандат на тази управляваща коалиция, ще трябва да се сети, че ултранационалистите от Патриотичния фронт са част тази управленска коалиция. За нас това е дълбоко неприемливо. Смятам, че идеята за реформа в съдебната система, в това число и чрез промени в конституцията, в своята дълбока същност е ценностен проблем. Тази ценност не включва в себе си политиката, която носи Патриотичният фронт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай