Реакциите след неуспешния вот, какво следва

Кандидатурата на Габровски бе гласувана с 125 гласа "против"

Реакциите след неуспешния вот, какво следва | StandartNews.com

Първи реакции след гласуването в НС за проектокабинета "Габровски". Кандидатурата му бе гласувана с 125 гласа "против". Той беше издигнат от ГЕРБ-СДС за министър-председател с първия мандат.

"Най-вероятно сценарий, който е песимистичен - ще прекараме една година от избори в избори, което няма да е от полза за никого", каза още проф. Габровски, цитиран от БНР. 

Това беше една гражданска инициатива, смелост, която всички ние проявихме, като хора и като професионалисти заложихме имената си в съставяне на един кабинет, който дава надежда, може би, да тръгнем по един нов път, посочи той.

Габровски обаче констатира, че партийните интереси са твърде силни, партийните страсти - твърде горещи, и затова се е получил този резултат при гласуването. Въпреки всичко той е удовлетворен от случилото се и за миг не съжалява за положените усилия.

“За мен всички номинирани министри са хора опълченци, които искат да работят за спасяването на България. С целия си опит- 28 години активно в политиката и дипломацията, това ми даде основание да се включа и да помогна. Ако ми се беше обадил Бойко Борисов признавам си, че нямаше да приема. Заложих си името върху проф. Габровски”. Това заяви Меглена Плугчиева, номинираната за вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите от проф. Габровски.

“Голяма част от тези млади политици, когато са били още в училище аз съм защитавала вече като заместник-министър българския интерес и съм успяла да взема милиарди за българското земеделие. След това бях посланик в Германия и успях да допринеса за ратификация на договора ни. След това имах възможността да бъда три пъти депутат в парламента, след което и дипломат в Швейцария. Всичко това имаше резултат и ми е много важно да има и сега резултат за България”, заяви още тя. Работила съм и с ГЕРБ и с ДПС и с БСП и това го считам за предимство, а прочетох, че това ми е най-големият проблем, а бях извикана от Берлин, за да дойда и да размразим парите на България- 500 млн. евро и аз се гордея с този успех. Трябва да е ясно на тези млади политици, че нещата стават с диалог и реални действия. Към успехът води стълбата, а не асансьорът”, подчерта още тя.

“Навън звучат само скандали, само лоши новини, че в България има непрекъснати избори, че сме в непрекъсната политическа криза, че се влошава икономическата ситуация, че никакви чужди инвеститори не погледат към България. Аз съм посланик в Черна гора и мога да кажа, че цялата тема със Северна Македония ни донесе голяма щета. Дайте всички да се осъзнаем и да работим за България, да си подадем ръка и да спасим държавата си. Ние всички сме българи, нали милеем за нашата страна, дайте да мислим не само за избори, за икономиката ни трябва да се мисли, вижте инфлацията. В момента срамим славните политици, които в миналото са работили в тази зала”, подчерта още Плугчиева.

При липса на яснота кой носи политическата отговорност за бъдещи решения, парламентарната ни група и коалиционният съвет решиха, че е по-добре да не подкрепим състава и структурата на правителството. Това каза пред журналисти лидерът на „Български възход“ Стефан Янев в кулоарите на Народното събрание. 

В случая с първия мандат имахме една среща с проф. Габровски и неговия екип, на която поставихме въпроси за принципите, за коалиционното споразумение, за това кой ще носи политическа отговорност за това бъдещо управление, за този кабинет, припомни Стефан Янев. Той обясни, че тъй като не са получили ясни отговори на тези въпроси, са решили, че днешната им позиция в пленарната зала е техният "знак". 

Ние не участваме в този кабинет, включително с персонални кандидати, и нашата подкрепа е принципна за министър-председателя, защото е важно да заявим своята позиция и да кажем „да, на България е нужно правителство и ние правим възможното“, коментира депутатът. От политическата сила смятат, че на България ѝ е нужен кабинет и трябва да се положат всички усилия да има правителство и работещ парламент. 

Не сме влезли в политиката да поставяме условия и да искаме постове, посочи Стефан Янев в отговор на журналистически въпрос. 

Разговорите, които предстоят и за втория, и за третия мандат, трябва да бъдат в този тип търсене на политическо решение, свързано с или коалиционно споразумение, или друга конструкция, която ясно ще дава представа, открито пред очите на българските граждани, кой носи политическа отговорност, допълни лидерът на „Български възход“. Янев уточни, че при условие, че е неуспешен първият мандат, трябва да се фокусират върху втория и ако и той е неуспешен, да мислят за третия.

Въпросът е диалогът, колкото и трудно да се е получил в рамките на 48-ото Народно събрание, да продължи, допълни Стефан Янев.

Ние с Демократична България ще предложим кабинет на малцинството ако има гаранции, че той може да си свърши работата. Оттам нататък всяка от парламентарните сили трябва да прецени дали иска да подкрепи този кабинет директно или не директно.

Това заяви съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев в кулоарите на парламента след гласуването на проектокабинета на проф. Николай Габровски.

Василев обясни, че се надява да има достатъчно време, за да може парламентът да внесе тези девет гаранции, за да може един кабинет на малцинството да си свърши работата при липса на парламентарна подкрепа. 

"Демократична България" (ДБ) ще положи всички усилия максимално да се реализират шансовете с втория мандат за съставяне на правителство. Това заяви председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов пред журналисти в кулоарите на парламента. Той направи изказването си, след като мнозинството в парламента отхвърли кандидатурата на Николай Габровски за министър-председател, излъчен с първия проучвателен мандат - на ГЕРБ-СДС. 

На въпрос за възможността за реализиране на втория мандат, който ще бъде връчен на "Продължаваме Промяната", Иванов повтори, че ДБ ще продължи да води усилени разговори. 

При липса на стабилно гарантирано коалиционно мнозинство в парламента, няма как да има устойчив кабинет, смята той. От моя гледна точка единственото нещо, което може да закрепи един кабинет, е ясен отговор кой носи отговорност за него и какви цели се поставят, добави Иванов. Мисля, че е редно да разговаряме за третия мандат, едва когато усилията по отношение на втория мандат са приключили, каза още той. Ние сме за това да има диалог, без да забравяме какви са големите цели, обобщи Иванов. 

Източник: БТА/БГНЕС/БНР

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай