РБ иска от ГЕРБ: Намаляване цената на тока

РБ иска от ГЕРБ: Намаляване цената на тока | StandartNews.com

Приемане до март на антикорупционния закон на Меглена Кунева и Закона за съдебната власт, намаляване с 10% на разходите в държавната енергетика с очакван ефект падане на цената на тока и приоритетно финансиране на Северозападния регион. Това са само част от предложенията на реформаторите, които те са заложили в своя проект за анекс към коалиционното споразумение с ГЕРБ, научи "Стандарт".

Очаква се документът днес да бъде внесен при вицепремиера Румяна Бъчварова, която отговаря за коалиционната политика. Първоначалното намерение бе декларацията с приоритети да се представи на ГЕРБ в края на миналата седмица, но трудността по събиране на подписи отложила плановете. Днес преди заседанието на МС парафи ще сложат двамата министри от РБ, които не са лидери на партии - здравният Петър Москов и образователният Тодор Танев. Преговорите ще започнат между коледните и новогодишните празници, но същинската работа по изготвяне на актуализацията на анекса ще протече в първите дни на януари догодина.

Запазва се намерението след три месеца да се даде оценка за изпълнението на правосъдната реформа, съществена част от нея е внасяне на Закон за съдебната власт. Търси се финансиране за Северозападния регион, тъй като такова не е заложено в Бюджет 2016. Средствата ще дойдат от резерви и буфери. Министърът на отбраната Николай Ненчев е успял да прокара и своя приоритет - купуване на нов изтребител. В анекса са заложени стъпки за реформи в още няколко ресора. В образование се държи на реализиране на идеята за професионално образование, в здравеопазването - въвеждане на електронна здравна карта, по отношение на административната реформа - конкурс за всяко назначение, в енергетика - либерализация на пазара и въвеждането на компенсаторни механизми за гражданите и бизнеса, които ще бъдат засегнати. Предвижда се преглед и контрол на изпълнението на всяка от задачите на всеки шест месеца. "Разглеждаме анекса като екшън-план. Така ще се преодолее кризата между РБ и ГЕРБ", твърди Борислав Великов от РБ. Анонимните сигнали няма да отпаднат от антикорупционния закон, само че вече се наричат "неподписани" и ще трябва да отговарят на определени изисквания, за да може да се води разследване по тях, а докато то не завърши, съдържанието им няма да се оповестява публично.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай