Разсрочват дълговете на вероизповеданията за 10 г.

Могат да изплатят задълженията си и по-рано, но не по-късно от 10 години

Разсрочват дълговете на вероизповеданията за 10 г. | StandartNews.com

Изплащането на задълженията на вероизповеданията ще бъдe отсроченo за срок до 10 години, обяви на брифинг в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Законопроектът за промени в Закона за вероизповеданията вече е готов, внасяме го от група народни представители от ГЕРБ“, заяви Цветанов и уточни, че предложенията се внасят сега, тъй като е необходимо време експертите да могат да прецизират текстовете. „Говорим за отсрочване за срок до 10 години, което ще намали всякаква възможност за спекулации. Няма опрощаване, а има отсрочване на натрупаните задължения към 31 декември 2018 г.“, обясни Цветанов.

„Изплащането може да стане в рамките на година-две или десет, но срокът е до 10 години“, каза той.

Процедурата я има в данъчния кодекс (ДОПК), но оттам не може да се приложи, понеже е за стопански субекти, обясни шефката на бюджетната комисия на НС Менда Стоянова. За срока на отсрочване тече лихва, НАП ще следи акта, посочи тя.

Няма опрощаване на натрупаните задължения към 31.12.2018 г., изтъкна Цветанов. С изменението имамите ще получат спрените заплати и осигуровки и няма да има напрежение, изтъкна той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай